Inte bara för hjärtat – rödvin kan också förebygga karies
Forskning: En ny studie visar att rött vin och druvkärneextrakt skulle kunna bidra till att förebygga karies. Forskarna tror att deras rön kan leda till utveckling av naturliga produkter som kan avvärja tandsjukdomar med färre biverkningar.
I rapporten, som publicerats i ACS’ Journal of Agricultural and Food Chemistry, skriver forskarna M.Victoria Moreno-Arribas och kollegor att karies, parodontit och tandlossning påverkar uppskattningsvis 60 till 90 procent av världens befolkning. Effekterna av tandborstning med fluor och andra metoder kan ta bort viss bakteriell plack, men effekterna är begränsade. Det finns även antibakteriella sköljningar men dessa används ofta p g a olika biverkningar inte tillräckligt länge för att ge önskad effekt.
Viss forskning har visat att polyfenoler, vindruvskärnextrakt och vin, kan bromsa bakterietillväxt, så Moreno-Arribas team bestämde sig för att testa dem under realistiska förhållanden för första gången.
Effektiva bakteriebekämpare
Forskarna odlade bakteriekulturer som orsakar tandsjukdomar som en biofilm. De doppade biofilmen under ett par minuter i olika vätskor, bland annat rött vin, rött vin utan alkohol, rödvin spetsat med druvkärneextrakt och vatten och 12 procent etanol i en jämförande studie. Rött vin med eller utan alkohol och vin med druvkärneextrakt var de mest effektiva för att att bli av med bakterierna.
Källa: American Chemical Society, ScienceDaily, 21 May 2014.
Journal Reference: Irene Muñoz-González, Thomas Thurnheer, Begoña Bartolomé, M. Victoria Moreno-Arribas. Red Wine and Oenological Extracts Display Antimicrobial Effects in an Oral Bacteria Biofilm Model. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014; 62 (20): 4731 DOI: 10.1021/jf501768p