Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Kontrollen av tandvårdens aktörer ska stärkas

Regeringen ger Försäkringskassan och Inspektionen för vård och omsorg i uppdrag att tillsammans arbeta för stärkt kontroll, uppföljning och tillsyn av tandvårdsaktörer som åläggs med återbetalningskrav kopplat till det statliga tandvårdsstödet. Regeringen tillsätter även en utredning som ska lämna förslag för ökad kontroll över tandvårdssektorn.

Utredaren ska lämna förslag som bidrar till ökad kontroll över tandvårdssektorn för att komma till rätta med att oseriösa aktörer missbrukar det statliga tandvårdsstödet. Utredningen ska bl. a. bedöma om det är lämpligt att införa tillståndsplikt och ägar- och ledningsprövning för privata vårdgivare i det statliga tandvårdsstödet. Utredaren ska även analysera hur myndigheternas möjlighet att genomföra kontroller och att stoppa utbetalningar till vårdgivaren kan förbättras samt lämna förslag på hur det kan ske.

− Tandvården i Sverige håller en hög kvalitet, men det förekommer även fusk och felaktiga utbetalningar. Vi ska stärka kontrollen av tandvårdens aktörer och tandvårdsstödet så att våra skattepengar går till det som de är avsedda för, säger socialminister Lena Hallengren.

Försäkringskassan och Socialstyrelsen får också ett gemensamt uppdrag som ska bidra till effektiva kontroller inom det statliga tandvårdsstödet. Målsättningen är att stärka ansvariga myndigheter avseende kontroll, uppföljning och tillsyn inom tandvården. Samtidigt ska tandvårdens patienter kunna vara säkra på att få en högkvalitativ tandvård, oavsett vilken vårdgivare som utför tandvården.

Senast den 31 maj 2023 ska uppdragen och utredningen redovisas till Socialdepartementet.

Källa: Regeringskansliet

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev