Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

16 oktober 2013

Kostnad inte lika med hög kvalitet inom Folktandvården!

I en undersökning av kostnaderna för Nödvändig tandvård i Sveriges landsting hamnar Västerbotten högst med 120 kr/invånare medan Jönköping hamnar lägst med 57 kr/invånare tillsammans med Örebro.

 

 

Jönköping i kvalitetstoppen för Allmäntandvård

När det gäller kvalitetsindex för Allmäntandvård ligger Folktandvården i Jönköpings län i topp. FTV i Jönköping låg också väl till i en undersökning av väntetiderna som Dental24 genomförde i juni 2013 medan FTV i Västerbotten rapporterade de längsta väntetiderna.

Frågan är hur det hänger ihop? Det finns säkert en mängd olika orsaker som bl a har med kontinuitet och personaltillgång att göra. Dental24 gjorde ett nedslag i Jönköping för att se hur man arbetar för att upprätthålla god service till sina patienter.

Patientenkäter vartannat år

För att ta reda på vad patienterna tycker om tandvården genomför Folktandvården, Landstinget i Jönköpings län patientenkäter vartannat år sedan år 2000, den senaste under våren 2013. Där ställs frågor om bl a bemötande, service, information och tillgänglighet.

Generellt får man höga värden för bemötande och service. Ett tecken på god service handlar om att hålla bokade tider och idag lyckas man påbörja 95 procent av alla behandlingar inom 10 minuter. Patienternas tidigare önskemål om att kunna boka, omboka eller avboka sin tid på webben har införts under sommaren 2013. Via en e-tjänst för webbtidbokning kan patienterna nu själva välja en tid som passar dem. I vårens enkätsvar koms önskemål om kvälls- och lördagsöppet men det är saker som ännu inte genomförda.

”Vänligt, trevligt, kompetent och tryggt”

Patienterna tar även upp relationen till tandvårdspersonalen och ger det goda bemötandet en särskild eloge: ”Vänligt, trevligt, kompetent och tryggt”.

Intrycket är att Folktandvården, Landstinget i Jönköpings län hade hittat en balans mellan kostnad och service. Nyckeln till framgången beror troligen på att organisationen är lyhörd för patienternas önskemål och arbetar långsiktigt med ständiga förbättringar.

Läs vidare: Uppgifter om tandvårdskostnader i samtliga landsting ››

Källor: Sveriges Radio och Tandvården Landstinget i Jönköpings län

Senast reviderad: 22 oktober 2013

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev