Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Ledarskap

29 november 2012

KvalitetsMagazinet: Få känner sig delaktiga i beslut

Delaktighet, att bli sedd och hörd på arbetsplatsen påverkar trivsel och effektivitet. Men i en ny undersökning känner få att de har möjlighet att påverka beslut.

Analysföretaget Springlife har under 2012 genomfört en undersökning bland 2 058 chefer och 29 381 medarbetare i offentlig sektor.

– Vi tyckte att det var intressant att bryta ut ett sådant här område och se hur det egentligen står till med delaktighet inom svensk offentlig sektor eftersom det starkt påverkar den totala prestationsnivån på både individ- och gruppnivå. Om chefer upplever en hög grad av delaktighet påverkar det direkt målkvalitet, effektivitet samt den totala prestationsnivån. Detta har i sin tur direkt påverkan på nyckeltalen, säger Michael Sjödin, vd på Springlife.

Men resultatet visar att det är långt ifrån alla som känner sig delaktiga. Bland medarbetarna svarar endast 53 procent att de har möjlighet att påverka beslut som tas ibland. Och bara 31 procent anger att de ofta har den möjligheten. Bland cheferna ser det lite bättre ut. 53 procent säger sig kunna påverka beslut ibland och 71 procent anser att de oftast kan det. Här finns förbättringsmöjligheter.

– Om jag som chef inte kan vara med och fatta beslut så kan jag ju inte heller säkerställa att mina medarbetares kompetens och styrkor används på det mest optimala sättet, säger Michael Sjödin.

Enligt Springlife kan chefernas känsla av att inte vara delaktig bero på en rädsla från högsta ledningen att dela med sig av nulägesinformation, var organisationen är på väg och varför. Men det finns cokså utmaningra i att bryta ned övergripande vision och målbild till grupp- och medarbetarmål.

Källa: KvalitetsMagazinet.se

Läs mer om arbetsmiljöfrågor och ledarskap på KvalitetMagazinet ››

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev