Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

6 april 2009

Låginkomsttagare drar in på tandvård

Omkring 850 000 svenskar har inte råd att gå till tandläkaren. Det framgår av en enkät från Folkhälsoinstitutet.

– Klassklyftorna syns tydligt i svenskarnas munnar, säger Björn Klinge, professor vid odontologiska institutionen på Karolinska institutet.

Var femte låginkomsttagare har enligt enkäten mycket dåliga eller ganska dålig tänder. Sämst tandhälsa har  de arbetslösa, långtidssjukskrivna och förtidspensionerade. Bland dem som saknar jobb har 41 procent av männen och 31 procent av kvinnorna valt bort att gå till tandläkaren trots att de har behövt tandvård.

I många kommuner har man även dragit ner på ersättningen för tandvård till socialbidragstagare med dåliga tänder. Man får bara år propagerat för att tandvården ska ingå i sjukförsäkringen och därmed omfattas av det högkostnadskydd som innebär att ingen medborgare behöver betala mer än 900 kronor per år för sjukvård.

Björn Klinge har längre propagerat för att tandvården ska ingå i sjukförsäkringen.

– Tänderna hör ju till kroppen! säger han till Dagens Nyheter. Om en av dina tänder är allvarligt skadad och måste lagas eller ersättas kostar det minst tio, tjugo gånger mer än om du bryter käken eller får cancer i munnen. Det är orimligt, och följderna för de fattiga är ovärdiga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev