Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Landalatandläkarna: Odontologiska lagspelare i Sverkers anda

Landalatandläkarna grundades 1977 av de två välkända tandläkarna Åke Parmlid och Sverker Toreskog. De ville arbeta med det bästa av många skolor, på ett helt nytt sätt. Deras arv har förvaltats väl. Idag finns en ny generation Landala-tandläkare som försöker arbeta interdisciplinärt så mycket som möjligt. Filosofin är: Ingen klarar sig ensam.


Gemensam terapiplanering, käkkirurg och protetiker.

Parmlid och Toreskog valde Kapellplatsen i stadsdelen Landala i Göteborg för sin nya verksamhet. Både Åke och Sverker var redan då välkända yrkesprofiler, både i Sverige och utomlands. Det är samma lokaler som används än idag.

– Både Sverker och Åke ville något extra med den nya verksamheten. De ville skapa ett utvecklingscentrum för tandvården, spara det som var bra av den klassiska tandvården och föra in det nya, spännande och inte minst estetiska men under ordnade former. Den ambitionen lever kvar än idag, säger klinikchef och tandläkare Farid Akhlaghi.

Tandläkare Farid Akhlaghi, specialist i Parodontologi.

Härlig arbetsmiljö

1998 började Farid Akhlaghi arbeta på Landalatandläkarna och tog över verksamheten 2010. Han fortsätter att driva kliniken i samma anda, dock med störst fokus på specialisttandvården. Farid är specialistutbildad i parodontologi vid Odontologiska Institutionen i Göteborg. Förutom sin specialisttitel har han även lång erfarenhet inom minimalinvasiv estetisk tandvård.

– Det är en härlig miljö med en positiv framåtanda. Tillsammans har vi som jobbar här förmånen att få driva ett behandlingscentrum på hög kompetensnivå genom ett nära samarbete mellan olika odontologiska discipliner, säger Farid.

Kunniga specialister och suveräna sköterskor

Kliniken har under de senaste 15 åren knutit till sig flera specialister med både klinisk spetskompetens och goda akademiska meriter. Idag är Landalatandläkarna en av de större specialistklinikerna i Göteborgsområdet. Kliniken erbjuder kvalificerad specialistbehandling inom käkkirurgi, parodontologi, protetik, bettfysiologi, radiologi och oral medicin samt högkompetenta allmäntandläkare med specialintresse av rotfyllningar och protetik. Tandläkarteamet kompletteras även av två tandhygienister på kliniken.

– Jag vill särskilt framhålla våra tandsköterskor. Det är en mycket kompetent grupp med stor erfarenhet av all sorts tandvård.

Odontologiska lagspelare

Interdisciplinärt samarbete är något som alla på Landalatandläkarna verkligen brinner för. Det är del av klinikens filosofi: Ingen klarar sig ensam idag. Man måste vara en odontologisk lagspelare. Det interdisciplinära återfinns både i den kliniska vardagen och i de nationella och internationella föreläsningar som kliniken anordnar.

Kvalificerat interdisciplinärt samarbete kräver modern utrustning och de bästa beprövade materialen. Kliniken sparar inte på något där heller och försöker kontinuerligt följa med i utvecklingen av såväl konventionella som digitala metoder. I lokalerna finns sju välutrustade behandlingsrum för tandläkare och tandhygienister samt ett eget tandtekniskt laboratorium. Sammanlagt arbetar över 25 personer på kliniken.

– Om det finns behov kan våra patienter bli bedömda av flera specialister som samarbetar med varandra under samma tak. Vårt eget labb ger oss precisa justeringar snabbt. Alla, oavsett yrkeskategori och titel, samarbetar för patientens bästa. Det är något som varit målsättningen för Landalatandläkarna sedan länge, och det är en förutsättning – tycker vi – för att kunna bedriva den bästa patientvården.

Kontinuitet för patienternas skull

Kontinuitet är ett annat av klinikens ledord. Landalatandläkarna har patienter som gått på kliniken sedan dagen den öppnades 1977. Kliniken upprätthåller även ett kontinuerligt flöde av patienter som remitterats. Det är frukten av teamets långsiktiga samarbete.

– Att år in och år ut se samma team på plats ger patienterna en trygghet som är svår att slå. Och för kliniken själv bidrar det till att göra samarbetet trivsamt och utvecklande. Att kunna utvecklas tillsammans som ett team är viktigt. Många i teamet har varit här i över tio år, vissa längre än så.

Kursverksamheten fortsätter

Förutom den dagliga verksamheten har Landalatandläkarna en egen kursverksamhet. Klinikens interdisciplinära arbetsmetoder har givit Landalatandläkarna unika erfarenheter som många kollegor vill ta del av.

– Vi håller kurser på alla nivåer både nationellt och internationellt – från basala tips för tandvårdsteamet till mer avancerade kurser inom olika odontologiska discipliner. Efter ett långt avbrott med kurserna på grund av pandemin, har vi nu börjat en normal kursverksamhet sedan i höstas. Ett flertal kurser är planerade inför 2023, hittills har vi planerat ett 20-tal kurser som kommer att presenteras inom kort. Det mesta med inriktning inom kirurgi, parodontologi och protetik.

2023 har precis tagit fart. Landalatandläkarna tror och hoppas på att året bjuder på fler möjligheter att samlas kollegialt för utbyte av kunskap och erfarenheter.

– Interdisciplinära arbeten av olika slag bidrar till ett ömsesidigt berikande kunskapsutbyte, något som vi alla behöver inom vårt yrke. Så jag välkomnar verkligen alla kollegor till våra kurser 2023!

För mer information om Landalatandläkarna besök deras hemsida: www.landalatandlakarna.se


Originalmålningen i trappuppgången från 1977 och fantastisk konst på väggarna signerat av Agneta Toreskog.

Läs fler artiklar om och med Farid Akhlaghi här på Dental24

Källa: Landalatandläkarna i samarbete med Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev