Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

6 april 2009

Lär dig rotfylla utan bedövning

På Karolinska Institutet har 60 studenter fått träna olika ingrepp på en patient som är en mask av plast. Den nya simulatorn ger studenterna en realistisk känsla och om borren når pulpan säger även den virtuella patienten ”Aj!”.

Två virtuella patienter har testats av 60 elever på Karolinska i år. Det var skarp användning, det vill säga en betygsgrundande del av undervisningen, skriver tidningen Computer Sweden.

Metoden har tillkommit genom ett samarbete med HiQ, ett bolag som utvecklar system för simulering, och KTH.

Borren som studenterna arbetar med sitter fast i en metallställning och varje led på ställningen finns en liten elektrisk motor som kan göra kraftfullt motstånd när tandläkarstudenten försöker borra igenom den virtuella emaljen. En tredimensionell bildprojektion och ett par specialglasögon gör att studenten ser patientens mun.

Konsten att skapa en illusion av att något tar emot där det i själva verket bara finns luft kallas i datavetenskapen för haptik. För att konstruera en patient av luft måste man tala med erfarna tandläkare och iaktta samspelet mellan tandläkare och patient. På grundval av det kan man skriva ett program som styr den haptiska armens beteende.

Läs mer: lar-dig-rotfylla-utan-bedovning

Källa: Computer Sweden

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev