Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Företagsnytt

12 mars 2014

Lokal anpassning när Colosseum etablerar och bygger ut

Dental24: Colosseum är idag Nordens största tandläkarkedja. Man satsar på småskalig, lokalt anpassad vård med storskalig drift. I Skåne har Colosseum egna kliniker i Trelleborg, Malmö (2 kliniker) och Helsingborg. Dental24 har besökt den moderna kliniken i Trelleborg och fick också en inblick i den ombyggnad som pågår på en av klinikerna i Malmö.

Colosseum Trelleborg

 Colloseum1

En välutrustad klinik med bra läge och
inredning i vackra färger möter patienterna
på Colosseumkliniken i Trelleborg.

Colosseumkliniken i Trelleborg ligger centralt vid stadens shoppinggata Algatan. Kliniken köptes 2008 från fyra privatpraktiserande tandläkare och en hygienist. Vid övertagandet moderniserades kliniken enligt Colosseums koncept. Under 2012-13 gjordes en utbyggnad för att inrymma ortodonti och då installerades också nya utrustningar i behandlingsrummen.

Ombyggnadsarbetet leddes av kedjans grundare, den norska tandläkaren Gard Lauvsnes, tillsammans med Sara Magnusson som är klinikledare för Colosseum- klinikerna i Trelleborg och Föreningsgatan Malmö. En inredningsarkitekt hjälpte till med färgsättning och val av möbler.

Kliniken har 20 medarbetare i 9 behandlingsrum och erbjuder alla typer av tandvård för både för barn och vuxna. Vid sidan av allmäntandvård har kliniken egna specialister inom ortodonti, käkkirurgi, pedodonti och röntgen. För narkos utnyttjas sjukhuset i Trelleborg.

Colloseum

Teamet i Trelleborg erbjuder allt ifrån allmäntandvård till tandreglering,
käkkirurgi och röntgen och vill vara det självklara valet för Trelleborgarnas tänder.

”Vår verksamhet präglas av en god atmosfär och ett gott omhändertagande. Vi erbjuder en enkel väg till tandvård med hög service och har inga långa köer. På sikt tar vi kanske in ytterligare en specialist, gärna i protetik”, säger Sara Magnusson

Kliniken tillämpar skiftgångsschema och har öppet 7-19 för att kunna erbjuda en hög servicenivå och utnyttja lokaler och utrustning maximalt. De långa öppettiderna är mycket uppskattade av klinikens många pendlande patienter som ser stora fördelar med att kunna lägga sina besök direkt före eller efter arbetet.

 

Kundenkäter mäter kvalitet och kundnöjdhet

Colosseum genomför kundenkäter en gång per år via e-mail till sina patienter. Kliniken har genomgående fått positiva reaktioner i sina undersökningar.

 

När Folktandvården övergav ortodontin öppnades en ny privatmarknad

Colosseumklinikerna har ingen uttalad strategi för enskilda klinikernas inriktning. Flexibilitet och lokal anpassning utnyttjas för att fylla de luckor som uppstår på marknaden.

När Folktandvården 2012 tog beslut om att lägga ner ortodontin i Trelleborg uppstod en öppning på marknaden. Om barnen ville fortsätta på Folktandvården skulle de vara tvungna att resa till Malmö eller Lund var 6-8 vecka för att justera sina tandställningar och Colosseum såg då en möjlighet att erbjuda denna specialitet lokalt.

Man kontaktade Birgitta Obrant, tidigare ortodontist på Folktandvården, och erbjöd henne en anställning på kliniken. Hon tog med sig sin ortodontiassistent och senare har man anställt ytterligare en assistent. Ortodontiverksamheten belägger idag tre av klinikens nio behandlingsrum. Nyligen har Region Skåne dessutom släppt all barntandvård fri och specialister kan ackrediteras för privat verksamhet. För Colosseums del innebär det att man nu anställt en ackrediterad pedodontist vid klinikerna i Trelleborg, Helsingborg och en av klinikerna i Malmö. Sedan tidigare har man en pedodontist på den andra malmökliniken.

Oväntade vägar till patientrekrytering

ColloseumSara
Sara Magnusson delar sin tid som
kliniksamordnare på
Colosseumklinikerna i Trelleborg
och Malmö Föreningsgatan.

Den vanligaste vägen till patientrekrytering är som alltid rekommendationer men i Trelleborg har man också goda resultat av annonsering i lokaltidningen som når ut till kommunens ca 50 000 invånare.

”En oväntad effekt av att vi nu har så många tandregleringspatienter är att deras familjemedlemmar vill flytta över till oss. Tack vare ortodontin har vi fått nya patienter till allmäntandvården. Nu när barntandvården dessutom släpps fri i Skåne kommer vi nog att se ytterligare en ökning”, berättar Sara.

Kliniken får också patienter från ett antal små remitterande kliniker.

 

 

Malmö Föreningsgatan

Kliniken på Föreningsgatan i Malmö har länge varit en utpräglad implantatklinik. När Colosseum övertog kliniken 2007 levde den till stor del på danska patienter men i takt med att den danska kronan har förlorat i värde och lågpriskliniker vuxit upp i Köpenhamn har implantatdelen minskat.

 

Ändrad behandlingsmix

För att anpassa kliniken till den nya behandlingsmixen genomförs nu en ombyggnad. De tio behandlingsrummen fräschas upp med nya stolar och golv och dessutom kommer lustgas mm att installeras för den nya satsningen på barntandvård. En ackrediterad specialist i pedodonti har anställts liksom en ortodontist. På sikt räknar man med att ta in ännu fler specialister.

 

Marknadsföring större utmaning i storstad

I samband med nyöppningen den 1 mars passade man på att slå ett slag för sin nya specialitet barntandvård och satsade på annonsering i Sydsvenskan.

”Marknadsföring i Malmö är en mycket större utmaning än i en mindre stad som t.ex. Trelleborg”, konstaterar Sara. ”Den här gången går vi ut stort och har också haft tur eftersom Sydsvenskan valt att publicera en redaktionell artikel om kliniken.”

På sikt ser Sara att kliniken kommer att utvecklas som ett resultat av satsningen på barntandvård och även locka andra tandläkare att remittera sina patienter till kliniken. I framtiden drömmer hon om att kunna anställa fler specialister.

”Colosseum har i stort sett inga väntetider jämfört med Folktandvården och det kommer säkert att uppskattas av både patienter och remittenter”, avslutar Sara.

Colosseum har ytterligare en klinik i Malmö på Fridhemstorget med 10 behandlingsrum.

 

 

 

/Gunilla Ekholtz
Skribent
gunilla@ekholtz.se
0766-452919

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev