Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

KONFERENS & MÄSSA

11 oktober 2022

Maria von Beetzen: ”Folk gillar Göteborg! Umeå är en fantastisk mäss-stad!”

Riksstämman och Swedental drar igång på Svenska Mässan i Göteborg den 16 november. Det blir den första riktiga fullskaliga Riksstämman efter pandemin. Nästa år arrangeras Riksstämman i Umeå för första gången. Dental24 har pratat med Riksstämmenämndens ordförande Maria von Beetzen om årets stämma och om framtiden.

Maria von Beetzen, vad kommer att utmärka Odontologiska Riksstämman och Swedental i Göteborg i november?

– Omvärlden och samtiden lyfts på årets Riksstämma, där temat är ”att möta vår tid”. Men också vetenskap och att arbeta efter vetenskap. Ämnesmässigt lyfter vi kost, klimat och problemen med kompetensförsörjning särskilt i glesbygden. De rent odontologiska programpunkterna är många. Exempel är en kvalificerad genomgång av möjligheterna med tandreglering med osynlig tandställning. En annan är vad vi kan åstadkomma med etsbron. Akuttandvårdsprogrammet med specialister från Sahlgrenska är också mycket aktuellt.

Riksstämmenämndens ordförande Maria von Beetzen

Riksstämmenämndens ordförande Maria von Beetzen

– Det är första gången sedan epidemin vi har känslan av att köra fullt ut. Vi genomförde Riksstämman digitalt 2020. 2021 hade vi ganska kort tid på oss. Många besökare var fortfarande oroliga. Nu har vi kunnat planera i god tid, och vi tror att många kommer att komma, och vi har redan många anmälningar.  

– Folk tycker om att åka till Göteborg. Svenska Mässan i Göteborg ligger mer centralt. Det är närmare till stadskärnan, jämfört med Stockholmsmässan.

Finns det någon Key Note Speaker i Göteborg?

-Ja, det är flera. För det första är det Emma Frans, som forskar på Karolinska Institutet och som är vetenskapsjournalist. Vi har professor Christian Stohler från Columbia University i New York som kommer att prata om hur tandvården kan utvecklas med datateknik och AI.

– Sedan har vi då Björn Sandén, från Chalmers tekniska högskola, i Göteborg. Han håller föredraget ”Är klimatkrisen världens undergång eller början på en ny industriell revolution?”.

-Neurologen och stressforskaren Martin Ingvar föreläser om ”Att mata hjärnan”, om hur förändrade matvanor påverkar kroppen och hjärnan.  

Vad får man inte missa?

– Invigningen! Vi gör en mycket storslagen och pampig invigning, med ett musikaliskt inslag från Göteborgsoperans ensemble, två tunga föreläsningar och en intervju med Mix Megapols radiopratare Peter Sandholt. Därefter är det ett härligt mingel för alla som är med på invigningen. Och det är för att skapa en vi-känsla.

Varför är det viktigt att hålla sig uppdaterad?

– Det måste vi för våra patienters skull. Tandvården är ett team-yrke. Det finns inget bättre än en riksstämma, därför det finns så mycket nytt på alla nivåer. Alla yrkesgrupper kan förkovra sig, och ta ett steg framåt.   

Vad gör ni för att attrahera alla yrkeskategorier på Odontologiska Riksstämman och Swedental?

– De flesta kurser är avpassade för att alla skall kunna gå på dem. Kurserna jag nämnde med våra Key Note-talare, är aktuella för alla människor i vår bransch. Men även specifika fackkurser, som den om etsbron, är avpassad för alla. Som jag sa: Tandvård är ett team-yrke. Alla skall ju vara med om det på kliniken.

Vad är Odontologiska Riksstämman och Swedentals framtidsvision?

– Vi vill skapa en mötesplats för hela branschen och bygga ett golv för avstamp för vidare utveckling. När man åker från oss skall man känna ”Yes, nu tar vi tag i problemen, nu KAN vi ta tag i problemen”. Och det gör vi genom att presentera forskning och erfarenheter i framkant.

Hur påverkar digitaliseringen Odontologiska Riksstämman och Swedental?

– Fler och fler kurser behandlar digitaliseringen. Det kommer in lite här och var. En programpunkt heter ”Digital tandvård 2.0 – var står vi idag i den kliniska vardagen?”.

Nästa år har ni valt att förlägga arrangemanget till Umeå. Varför inte till Stockholm, som sedvanligt?

– Umeå är en fantastisk kongress- och mäss-stad. Det är jättebra förhållanden där och jättetrevligt. Det är lagom stort, det är gott om restauranger och kulturliv med lokal norrländsk prägel. Vi kommer att ha en del roliga kringarrangemang där. Lokalerna interagerar med utställarna bättre än på Stockholmsmässan.

– Men framför allt vill vi se hela landet, och visa att vi ser de problem som vi har med tandvården i Norra Sverige. Men inte bara problemen, vi vill också visa på möjligheterna.

– Alla organisationer som vill företräda hela Sverige, måste vara där medlemmarna är, och inte bara i storstäderna. Regionerna i Norrland är mycket glada över att vi genomför det här.

– Vi skall möta upp människor där de är. Vi har redan fått så pass många bokningar att vi även kommer att använda idrottshallen bredvid.

Riksstämman/Swedental har fått en konkurrent i Swedish Dental Expo. De arrangerar en mässa i Stockholm vid samma tid som Riksstämman äger rum i Umeå:  

– Vi känner inte att de är direkta konkurrenter till oss. Deras utgångspunkt är Föreningen Svensk Dentalhandel, som arrangerar en mässa för att sälja så mycket varor som möjligt. Det är inte vår utgångspunkt. Även om dentalhandeln också för oss är en superviktig del av en Riksstämma, så har vi en helt annan utgångspunkt.

– Vi har ett tungt kvalificerat program som vänder sig till olika yrkesgrupper, vi har Key Note-speakers med omvärldsbevakning, vi lyfter blicken och ser oss själva i vårt sammanhang. Vi kallar in politiker, beslutsfattare, tunga ledare och skapar debatt kring svåra ämnen. Det är helt unikt för oss. Skall man hänga med i utvecklingen, så skall man gå på Riksstämman, helt enkelt avslutar Maria.

/Dental24

 

Relaterat:

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev