Mäter vi det som verkligen betyder något inom nordisk tandvård?

Den nordiska tandvården genomgår en förändring. Med digitaliseringens framsteg och förändrade patientbehov blir en fråga allt viktigare: Mäter vi det som verkligen betyder något, frågar sig Petteri Bjurström, Lari Koukkula och Tomi Malmström från Nordic Healthcare Group (NHG)?

En färsk enkät från NHG vid Swedental och Nordental visar en tydlig trend: ”Parodontit och karies är de mest kritiska mätvärdena för alla tandvårdsyrken – oavsett om det gäller tandläkare, tandhygienister eller chefer”, sammanfattar Bjurström. Han fortsätter: ”Behovet av noggrann uppföljning är välkänt, men många tandvårdsaktörer har svårt att registrera relevant information och analysera resultaten. Både den offentliga och privata sektorn är eniga om att det är viktigt av att följa upp parodontit och karies, men syftet med att utnyttja datan skiljer sig åt.” 

 

 

Bjurström reflekterar över undersökningsresultaten och säger: ”De indikatorer vi valde är bland de mest använda mätvärdena inom den finska offentliga tandvården, så det var ingen överraskning att de fyra högst rankade indikatorerna var relaterade till parodontit och karies.”

Han tillägger: ”Vi upptäckte dock att begreppet viktad åtgärd (weighted procedurers per clinical hour) inte är särskilt känt i Sverige och Norge, vilket kan ha påverkat dess lägre ranking. I Finland används det systematiskt för att mäta produktiviteten inom tandvården.”

Bjurström noterar också: ”Undersökningens mätvärden var mer anpassade för den offentliga tandvården, särskilt indikatorer som behandlingsperiodens längd och antal besök per episod, och dessutom gjordes enkäten på engelska vilket också har betydelse”.

Varför mätvärden är viktigare än någonsin

Resultaten från enkäten bekräftar att det, oavsett yrkesroll, är avgörande att följa upp viktiga kliniska och operativa indikatorer för att säkerställa högkvalitativ vård och förbättrad effektivitet. Utan rätta analysverktyg riskerar dock även den mest värdefulla datan att förbli outnyttjad, vilket begränsar möjligheterna att utveckla vården. Som Koukkula påpekar: ”Både den offentliga och privata sektorn behöver minska avståndet mellan datainsamling och praktiskt användbara insikter”.

Den offentliga tandvården i Norden fokuserar på tillgänglighet, förebyggande insatser och jämlik vård. Men begränsade resurser och administrativa krav gör det svårt att upprätthålla en hög effektivitet utan att beröra kvaliteten av vård. För att fördela resurserna optimalt och förbättra patientutfallen borde man göra beslut mera datadrivet. 

För privata kliniker handlar framgång inte enbart om klinisk kvalitet utan också om att optimera arbetsflöden, patientupplevelsen och lönsamheten. Med rätt analysverktyg kan kliniker bättre förstå patienternas behandlingsbehov samtidigt som de driver affärsutvecklingen.

EPJ-system är avgörande för både offentlig och privat tandvård och utgör grunden för datadrivet beslutsfattande. De integrerar klinisk och operativ data, automatiserar insamlingen av patientinformation och behandlingshistorik samt minimerar administrativa uppgifter. EPJ-system möjliggör snabb åtkomst till patientinformation för välgrundad behandlingsplanering och kontinuitet i vården. De förbättrar även analysmöjligheterna genom att omvandla rådata till användbara insikter för bland annat förebyggande strategier och operativa förbättringar. Slutligen är säker datalagring och smidig åtkomst viktiga för att uppfylla både nationella och europeiska regler inom tandvården.

EPJ-systemens roll i tandvården

Den Europeiska Parodontologifederationen (EFP) betonar vikten av strukturerad uppföljning av parodontal hälsa, med fokus på systematisk datainsamling kring sjukdomsprevalens, behandlingseffektivitet och patienternas följsamhet till förebyggande vård. “NHG:s enkät bekräftar att nordiska tandvårdsaktörer följer  EFP:s rekommendationer och prioriterar mätvärden kopplade till parodontit och karies”, säger Malmström. Han fortsätter – “genom att anpassa sitt arbetsätt till EFP:s riktlinjer kan den offentliga sektorn bidra till en övergång från reaktiv till proaktiv och förebyggande vård, vilket leder till bättre patientutfall och mer hållbar resursanvändning. Och för privata tandvårdskedjor är EFP:s rekommendationer inte bara kliniska riktlinjer, utan kan fungera som en strategisk plan för att förbättra patientresultat, effektivisera arbetssätt och stärka lönsamheten.”

Enligt en ny studie av Raittio et al. (2025) skulle en fullständig implementering av de europeiska riktlinjerna för parodontit i Norge vara omöjlig – det skulle kräva att större delen av tandvårdspersonalen enbart arbetade med parodontitbehandlingar. ”Även i ett av världens rikaste länder skulle den enorma behandlingsvolymen enligt riktlinjerna överbelasta resurserna. Detta ifrågasätter riktlinjernas praktiska genomförbarhet och visar behovet av mer realistiska, resursanpassade strategier för att hantera parodontit inom dagens vårdstrukturer”, sammanfattar Malmström.

Från mätvärden till meningsfull handling

”Enkäten visar tydligt att tandvårdsaktörer förstår betydelsen av data – men nästa steg är att göra den användbar”, säger Bjurström. För den offentliga sektorn innebär detta att använda data för att utveckla förebyggande strategier, förbättra resursfördelningen och minska den administrativa bördan. För privata kliniker handlar det om att optimera effektiviteten, få djupare insikter om patienternas behov och öka lönsamheten – samtidigt som patientupplevelsen förbättras.

Enligt Petteri Bjurström kan en intelligent analysdashboard stärka tandvårdsaktörer genom att analysera viktiga nyckelområden:

• Klinisk kvalitet
• Operativ verksamhet och effektivitet
• Lönsamhet (för privata vårdgivare)
• Folkhälsoinsikter (för offentliga vårdgivare)

NHG:s team summerar: Nästa steg för tandvården är att utnyttja digitala verktyg, elektroniska patientjournaler (EPJ) och standardiserad data för att förbättra både effektivitet och behandlingsresultat. Genom att göra data mera användbar kan tandvårdsaktörer inte bara öka sin produktivitet utan också leverera bättre vård och bättre patientupplevelser. 

För mer information, vänligen kontakta:

Petteri Bjurström, Nordic Healthcare Group
petteri.bjurstrom@nhg.fi

Clarity Dental – NHG >>

Improving oral health in the City of Espoo – NHG >>

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev