Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Podcasts

Podcast

19 oktober 2021

Medicinvetarna: Sitter vettet i bettet?

Lördagsgodis, fluortandkräm och tandborstning två gånger om dagen har gjort att Sveriges tandhälsa gått från katastrof till bland den bästa i världen. Hör professorn och tandläkaren Mats Trulsson berätta munhälsans historia och få svar på frågor om tandblekning, bettskenor och tandvårdsrädsla. Och – påverkas äldres minne av deras tuggförmåga? Ny forskning ska ge svar.

Sverige är ett av de länder som har bäst munhälsa i världen. Ändå är det inte länge sedan som kariesangrepp löstes av en smed – som drog ut tänderna på den drabbade.

– Tänder kunde dras ut på ungdomar i preventivt syfte i början av 1900-talet, säger Mats Trulsson, övertandläkare och professor vid institutionen för odontologi, Karolinska Institutet.

I avsnitt 78 av KI:s podcast Medicinvetarna intervjuas han om tandhälsan då, nu och i framtiden. Hans egen forskning handlar om hur tuggförmågan hänger ihop med förmågan att tillägna sig näring men också kognition och livskvalitet.

– Jag tycker inte man ska mixa mat, det är onödigt att äta alltför mjuk och processad mat. Det är bättre att tugga färsk frukt och grönsaker, säger han.

Själv glömde Mats Trulsson att gå till tandläkaren i sex år och drabbades av tandvärk, berättar han i avsnittet och han ger även svar på frågor om vikten av ett perfekt och regelbundet leende (inte nödvändigt, se på Tom Cruise), när man ska borsta tänderna efter att ha ätit något surt (vänta en timme) och om vi kan utrota karies (nej, det blir svårt med tanke på att tre miljarder människor just nu har hål i tänderna).

Professor Mats Trulsson. Foto: Andreas Andersson.

Professor Mats Trulsson. Foto: Andreas Andersson.

Källa: Karolinska Institutet

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev