Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Personnytt

10 januari 2023

Michael Karlstén godkänd som Accredited Fellow i AACD

Tandläkare Michael Karlstén på Dentalakademin Stockholm, har erhållit utmärkelsen Accredited Fellow av den amerikanska organisationen AACD. Det är AACD:s högsta utmärkelse, som tidigare endast totalt 89 tandläkare/tekniker erhållit i världen.  

– Det har varit en spännande och orolig tid sedan jag lämnade in ansökan i november, säger en lättad och glad Michael Karlstén. 

– Det är väldigt, väldigt roligt. En fantastisk känsla att ha lyckats uppnå det mål jag satte upp 2017. Förhoppningsvis kan det entusiasmera fler kollegor inom SACD att ge sig på en ackreditering, som egentligen är en enda utbildningsresa för intresserade tandläkare inom estetisk tandvård.  

För att bli utnämnd till Accredited Fellow måste den sökande först ha en ackreditering i AACD. 2014 ackrediterades Michael i AACD. Endast två tandläkare och en tandtekniker i Sverige har lyckats med detta. Till ackrediteringen krävs fem godkända fall. För Accredited Fellow krävs hela 50 fall, varav 45 måste vara godkända.

– Det var inte lätt att få till fem fall 2014. Efter det slutade jag samla fall. Jag trodde inte det var möjligt att hitta 45 fall till som är lämpliga för Fellowship. Fallvalen är nämligen väldigt viktiga och avgörande för att lyckas. Men 2017, i samband med Cecilia Ömos ackreditering, blev jag återigen inspirerad och satte då upp ett nytt mål, nämligen att försöka nå Fellowship. Jag började då att samla fall ur hela mitt yrkesliv där RAW-foton fanns.

Att ackreditera sig är ingen soloprestation, poängterar Karlstén. Det är ett teamarbete mellan tandläkare, tandtekniker, kirurg och tandsköterska.

– Sköterskan spelar en viktig roll. Hon har ofta god kontakt med patienten och vi har tillsammans utvecklat vårt samarbete vad gäller estetiska fall under drygt 20 år. Under årens lopp har jag även rådfrågat min mentor som själv har en Fellowship angående fallresultaten.

– Jag vill även tacka min fru som varit mycket delaktig vid all fotogranskning och gett både ris och ros.

 

Tandläkare Michael Karlstén, Dentalakademin, Stockholm har godkänts i världens förmodligen mest krävande prov i estetisk tandvård.

Tandläkare Michael Karlstén, Dentalakademin, Stockholm har godkänts i världens förmodligen mest krävande prov i estetisk tandvård.

Ackreditering – istället för specialistexamen

Ackreditering är de estetiskt inriktade tandläkarnas motsvarighet till en specialisttitel. Estetik och kosmetik är inte erkända odontologiska specialistområden i de flesta länder. 

AACD – American Academy of Cosmetic Dentistry– är världens största organisation för vidareutbildning inom estetisk tandvård. De har i flera år organiserat ackreditering i estetisk tandvård. 426 tandläkare och 54 tandtekniker har hittills erhållit AACD-ackreditering. När SACD – Swedish Academy of Cosmetic Dentistry bildades 2002 infördes en svensk motsvarighet. Sex svenskar har hittills ackrediterats hos SACD.

Michael Karlstén är ackrediterad både hos SACD och AACD.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev