Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Mockups – optimala kommunikationsverktyg mellan tandläkare, tandtekniker och patienter

Mockups (prototyper) är optimala instrument för en säker planering. På den här beskrivs arbetsflödet för att skapa en modell med en intraoral scanner och 3D-utskrifter, artikulerade utan användning av gips.

Intraorala scanningar (med Detection Eye intraoral scanner).

En ung patient ville ha en estetisk restauration av framtänderna (13–23). En modell tillverkades med hjälp av exakta arbetssteg för att säkerställa bästa möjliga vård. Först togs ett digitalt avtryck av patientens orala situation med den intraorala scannern. Bilderna överfördes därefter till Model Maker-modulen i programvaran Zirkonzahn.Modifier för utformning av en patientspecifik modell för över- och underkäken. Modellbaserna levererades med en speciell anslutning som möjliggjorde en efterföljande gipsfri artikulering med specialsystemet JawAligner.

De slutliga modellerna skrevs därefter ut med det nya P4000-systemet för 3D-utskrift. Systemet inkluderar 3D-skrivare, slicing-programvara, härdningslampa och en vattentvättbar plast för modellproduktion. Med det kompletta systemet får tandläkare och tandtekniker ett förkonfigurerat paket som är särskilt framtaget för det dentala arbetsflödet för tillverkning av tandmodeller i plast. De förkonfigurerade inställningarna innebär att systemet är särskilt fördelaktigt, inte bara för att säkerställa fullständig kompatibilitet mellan alla inkluderade komponenter utan också för att förhindra att användaren lägger värdefull tid på att testa utskriftsparametrar eller hitta den mest lämpliga plasten och de bästa instrumenten.
Med programvaran Zirkonzahn.Modifier utformades den begärda modellen. Därefter frästes den från ett Multistratum® Flexible plastråämne, som redan har en naturlig färggradient. De utskrivna modellerna artikulerades utan användning av plast med verktyget JawAligner för att verifiera modellen. Slutligen provades modellen ut intraoralt för att bedöma funktion, estetiska och fonetiska aspekter och användes därefter som bas för de efterföljande behandlingsstegen.

Modelldesign i programvaran Zirkonzahn.Modifier.

Gipsfri artikulering av modeller med JawAligner (magnetiska distansplattor finns i olika höjder för fixering av frästa utskrivna 3D-modell i artikulatorn utan gips).

Utskriften med modellen fixerad i Mini-Arti ZS1, framtagen för att simulera öppning, stängning, protrusion, retrusion och laterotrusion av singelkronor och små broar.

Den slutliga modellen.

Läs mer om patientfall, ny arbetsteknik och produktanvändning, prenumerera på Zirkononsans nyhetsbrev.

Prenumerera här

Källa: Zirkonzahn

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev