Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Preventiv vård

15 juni 2017

Modern utrustning håller rent och förebygger sjukdom

Att ge patienterna rena och friska tänder handlar inte bara om estetik utan om att förebygga sjukdom. Tandhygienist Linda Kjølstadmyr beskriver hur behandling med AIR-FLOW utvecklats från att ta bort missfärgningar till att avlägsna biofilm på tänder, i tandköttsfickor och på implantat.

Av Linda Kjølstadmyr, Leg. tandhygienist och produktspecialist för EMS på W&H Nordic AB

Av Linda Kjølstadmyr, Tandhygienist och produktspecialist för EMS på W&H Nordic AB

AIR-FLOW utvecklades av EMS i början av 1980-talet och blev snabbt ett alternativ till gummikopp och putspasta. Metoden är en snabb och effektiv behandlingsform för att avlägsna missfärgningar på tänderna. Tack vare luft-strålen kan man behandla svåråtkomliga områden som konkaviteter, approximala utrymmen och fissurer. AIR-FLOW, som förr enbart sågs som en estetisk behandlings-form, har idag många patologiska behandlingsområden.

Alternativ till antibiotika!

2009 lanserade EMS PERIO-FLOW som en ny behandlingsform.

PERIO-FLOW är en subgingival AIR-FLOW med ett specialutvecklat pulver med vilket man kan avlägsna biofilm på tänder, i tandköttsfickor och på implantat. Studier visar att enbart antibiotika inte är effektivt nog eftersom bakterier i koloni har starka bindningar och endast kan avlägsnas med mekanisk metod. Med dagens antibiotikaresistens-problem måste vi hitta alternativa metoder och då kan PERIO-FLOW vara svaret!

 Används i hela munnen

PERIO-FLOW används med ett biokompatibelt, skonsamt pulver och med ett reducerat tryck. I början användes PERIO-FLOW primärt för att ta hand om implantat och för att förebygga peri-implantit.

Idag används PERIO-FLOW i hela munnen, på gingiva, tunga, slemhinnor, furkationer, kronor och broar, tandhalsar och mycket mer för att avlägsna plack, biofilm och bakterier. Peri-implantit mukosit är numera ett viktigt område eftersom antalet patienter med implantat ständigt ökar. Att förebygga peri-implantit är viktigt.

Depuration förr och nu

Inom perio-behandling och avlägsnande av tandsten har det skett mycket nytt och spännande. Förr handlade det om depuration med handinstrument och rotplaning där tänderna i värsta fall blev ”avhyvlade” in till pulpan. Utvecklingen har fört oss vidare och idag kan EMS, med hjälp av senaste generationen ultraljudsscaler, känna skillnad på hårdvävnad och mjukvävnad och avverkar endast det som ska bort, nämligen tandsten och biofilm, inte rotyta. Behandlingen går snabbare och upplevs som mindre obehaglig av patienten. Handinstrument är fortsatt viktiga men används mer och mer för efterkontroll av arbetet som gjorts med ultraljudsscalern.

Studier visar att ultraljudsscaling är effektivare och mer tidsbesparande jämfört med depuration för hand. En ytterligare fördel med ultraljud är att det uppstår en kavitations-effekt som förstör biofilmen och dödar bakterier samt spolar ut debris ur fickan.

Modern utrustning har många fördelar. Behandlaren utsätts för lägre belastning i händer, handleder, armar, skuldror och axlar. Behandlingen är också snabbare och behagligare och mindre smärtsam för patienten. Varken PIEZON ultraljud, AIR-FLOW eller PERIO-FLOW är skadliga vid korrekt användning. Det är dock många som inte känner till skillnaden på en luftscaler och en ultraljudsscaler. Skillnaden är stor och helt avgörande för ett bra behandlingsresultat.

 

Kurser i modern behandlingsteknik

W&H Nordic/EMS håller regelbundet kurser inom ovan nämnda områden.
Läs mer på 
wh.com där även kommande datum finns.

 

 

Relaterat:

EMS har lanserat Guided Biofilm Therapy, GBT, ett nytt behandlingskoncept där AIR-FLOW® är i fokus. I och med nya supra- och subgingivala pulvret PLUS rekommenderas att man börjar behandlingen med AIR-FLOW® istället för att avsluta med den. Det flesta beläggningar kan avlägsnas med PLUS- pulvret och man behöver inte rikta strålen ifrån tandköttet utan kan även göra rent i tandköttskanten och i fickor. På så sätt får man en bättre överblick över eventuell tandsten som depureras bort med PIEZON® ultraljud. Med rätt inställning mellan pulver och vatten kan man även avlägsna tuffare beläggningar och missfärgningar. Som komplement kan nya Classic Comfort-pulvret användas.

 

Vill du veta mer? Kontakta W&H office@whnordic.se

 

Källa: Linda KjølstadmyrTandhygienist och produktspecialist för EMS på W&H Nordic AB

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev