Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

­­Möjligheternas år för Riksstämman & Swedental­

Odontologisk Riksstämma och Swedental närmar sig med stormsteg. Den 1 maj öppnar anmälan till årets evenemang i Umeå och redan nu har över 1000 föranmälda deltagare anmält sig via Norrlandsregionerna. Maria von Beetzen, Riksstämmenämndens ordförande samt ledamot i Svenska Tandläkare-Sällskapets styrelse är glad över att intresset är stort och ser många fördelar med att i år flytta evenemanget till norra Sverige.

 

 

Hon är inne på sitt andra år som ordförande för Riksstämmenämnden som årligen arrangerar Odontologisk Riksstämman. Mycket har hänt sedan Maria startade sitt uppdrag som ordförande och för första gången någonsin arrangeras nu evenemanget utanför Stockholm och Göteborg. Att Svenska Tandläkare-Sällskapet har valt att i år anordna evenemanget i Umeå ser Maria som något mycket positivt.

– Här kan vi lyfta den stora fara som den rådande tandläkarbristen i norr innebär men också visa på möjligheterna för tandvårdens aktörer att möta upp mot behoven och skapa bra arbetsplatser med tillräckligt kompetensstöd för allmäntandvården vad gäller den många gånger krävande vuxentandvården.

Årets tema är ”Att se möjligheterna”

I norra Sverige finns goda möjligheter att hitta nya sätt och verksamhetsformer för att möta den stora efterfrågan på tandvård. Dessutom förväntas stor inflyttning tex. vid Malmfälten och i Skellefteå på grund av den nya gröna industrin som just nu projekteras och utvecklas. Detta kommer att öka möjligheterna för framgångsrik tandvårdsorganisation ytterligare.

– Att vi valde just det temat var rätt självklart då vi i år flyttat Riksstämman & Swedental till norra Sverige som har högst efterfrågan på tandvård och som på sikt kommer att bli en dynamisk del av landet, berättar Maria.

Kommer årets tema återspeglas i det vetenskapliga programmet?

– Absolut! Vi har många programpunkter tex. inom oral protetik och käkkirurgi som är utformade med tanke på stort vårdbehov, men som också är allmängiltiga över hela landet och oavsett verksamhetsformer. I programmet finns även föreläsningar om hur man startar sin egen klinik, som kan ge vägledning och inspiration för den som funderar på att starta ny verksamhet inom tandvården.

 Hur flätar ni in årets tema på Swedental?

– På Swedental kommer bland annat TS Dental att presentera start-up paket för den som vill starta ny klinik.

Vad kan man som besökare förvänta sig av det vetenskapliga programmet?

– I årets vetenskapliga program ligger fokus dels på intressanta forskningsresultat och dels på praktisk odontologi, det ges tillfälle att lyssna till erfarna kollegor som driver på odontologins utveckling och ta del av intressanta debatter och samtalsdialoger med beslutsfattare och makthavare. I år har vi glädjen att välkomna socialminister Jakob Forssmed som är på plats under onsdagen!

Umeå som eventsstad

Umeå växer snabbare än någon annan region i norra Sverige och har blivit en självklar mötesplats för stora evenemang. En resa till Umeå är en upplevelse i sig och staden har utvecklats mycket på senare år. Möjligheterna till sociala events i anslutning till Riksstämman & Swedental är mycket bättre än i Stockholm och dessutom får du som eventbesökare uppleva en helt ny landsända med lokal kultur.

– Umeå är en jätteläcker stad som har stor vana vid kongresser. Här finns ett sjudande restaurangliv och många fina hotell, allt till betydligt lägre pris än i Stockholm, menar Maria.

– I år satsar vi på sociala kvällsevenemang i anslutning till Riksstämman & Swedental och du som deltagare ges möjlighet att köpa biljett till mingel- och middagstillställningar både under onsdagen och torsdagen. Ett gyllene tillfälle att mingla med tandvårdkollegor från hela landet, fortsätter Maria.

Ser du några för- och nackdelar med att evenemanget är i Umeå i år?

– Det finns väldigt många fördelar. Vi har fått in ny energi i projektet tack vara Umeå Universitet och många lokala aktörer. Det negativa är att det tyvärr spridits rykten om att det inte finns tillräckligt med hotell i Umeå för evenemangets deltagare vilket är helt felaktigt.

Läs mer om Odontologisk Riksstämma & Swedental

 

Källa: Riksstämmenämnden, Svenska Tandläkare-Sällskapet

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev