Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Monolitisk färgguide av zirkoniumoxid som är identisk med den slutliga restaurationen

Snabbt och exakt! Hur du exakt fastställer färgen på patientens tand och motsvarande zirkoniumoxidmaterial med monolitiska provtänder av zirkoniumoxid i form av en premolar och en övre incisiv.

En reproduktion av den naturliga tandfärgen är en mycket komplex process, särskilt idag, när förfärgade dentalmaterial används vid l tillverkningen dentala restaurationer. Det är viktigt att exakt kunna fastställa den naturliga ursprungstandens färg för den artificiella reproduktionen och i specialistlitteraturen* rekommenderas därför att man alltid använder färgguiden för det material som senare ska användas för restaurationen.


Den första färgguiden med zirkoniumoxid – Zirkonzahn Shade Guide Prettau® Line

Enligt den här principen ska tandläkaren använda färgguider av zirkoniumoxid om han/hon planerar att patienten ska få behandling med en protes av zirkoniumoxid för att ge patienten en slutlig restauration som är identisk med den naturliga tandfärgen. Den första färgguiden med zirkoniumoxid – Zirkonzahn Shade Guide Prettau® Line, utvecklad av det sydtyrolska företaget Zirkonzahn – lanserades nyligen på dentalmarknaden. Det består av monolitiska provtänder av zirkoniumoxid som gör det möjligt att exakt fastställa patientens naturliga tandfärg. Färgguidens färgspektrum är inspirerat av det klassiska VITA-utbudet, som består av 16 dentinfärger (A1 – D4) och 3 blekningsfärger. Färgteori visar att form och ytstruktur har betydande påverkan på färgeffekten. Av detta skäl finns färgguiden inte bara i form av övre och undre incisiver, utan även i form av en premolar.

Provtänderna reproducerar exakta värden för färg och genomskinlighet på motsvarande zirkoniumoxidråämne. Om den slutliga restaurationen är fräst av det valda zirkoniumoxidmaterialet garanteras således att den slutliga färgen till 100 % speglar den naturliga tandfärgen hos patienten (ett-till-ett-funktion). Färgguiden är också tillgänglig med minimalt reducerade, sintrade provtänder (minimal cutback) som kan definieras ytterligare genom applicering av olika incisalmaterial. Detta resulterar i verkligt unika färgguider som exakt speglar den individuella inställningen och egna estetiska krav. Monolitiska restaurationer tillverkade på detta sätt förhindrar helt keramiska flisor (inga flisor av små keramiska partiklar) eftersom den keramik som appliceras i incisalområdet, enligt individuell tolkning och individuella önskemål, endast är avsedd för estetiska syften.

Lär dig mer om hur du optimalt använder färgguiden av zirkoniumoxid

(* 2011: Strub, Jörg R. / Kern, Matthias / Türp, Jens Christoph / Witkowski, Siegbert / Heydecke, Guido / Wolfart, Stefan; Curriculum Prosthetics, Volume II, 4th, revised and expanded edition, Quintessenz Verlags-GmbH)

Källa: Zirkonzahn

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev