Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

26 mars 2010

Muntorrhet ny folksjukdom

Muntorrhet är en av de vanligaste läkemedelsbiverkningarna. Det kombinerat med att förskrivningarna av läkemedel ökar med patientes ålder och att allt fler får behålla sina tänder långt upp i åren håller på att skapa en ny folksjukdom. Brist på saliv kan skada tänderna och sänka livskvaliteten.

På Riksstämma i höstas ägnades ett helt symposium åt muntorrhet. Det är nämligen inte bara frågan om ett litet besvär som kan lindras med en klunk vatten. Det kan orsaka allvarliga problem som störd nattsömn, karies och infektioner i munhålan. Dessutom kan patienten förlora förmågan att känna smaker, få svårt att föra runt maten i munnen och problem att svälja. Det kan i sin tur leda till aptitlöshet och undernäring.

– Tittar man på bipacksedeln för de vanligaste läkemedlen, finns muntorrhet med som biverkan på de allra flesta. Och ju fler läkemedel vi använder desto större blir problemet, sade Johan Fastbom, docent vid Ageing Research Center, Karolinska Institutet på symposiet.

Inger Wårdh, docent i gerodonti vid Karolinska Institutet, har gjort en studie för att se om två typer av receptfria tabletter, som finns att köpa på Apoteket, kunde lindra muntorrheten.

– Det var en liten studie, men den visade att sugtabletterna gav en ökad salivstimulering. De flesta upplevde att de hade fått hjälp av tabletterna, säger Inger Wårdh, speciellt den tabletten som både innehöll buffrad äppelsyra och fluor.

Men hon påpekar att det är viktigt att uppmärksamma problemet i tid. Sugtabletter kan vara bra i ett skede, senare kanske något annat behövs. Hon hänvisar till en annan studie, där 4 700 personer mellan 50 och 60 år tillfrågades om de kände sig muntorra. Hela 60 procent svarade ja.

Muntorrheten är starkt kopplad till läkemedel och det kan därför vara viktigt att tandläkaren håller sig informerad om patienten till exempel har börjat ta blodtryckssänkande medel.

– Det är viktigt att tandvård och sjukvård samarbetar för att man ska må så bra som möjligt, både i munnen och allmänt sett, säger Inger Wårdh.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev