Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

dentala unitar

3 april 2024

När är det dags att investera i nya dentala unitar?

En utrustningsguide från DAB Dental:

Som tandläkare står du inför många utmaningar, men en av de mest avgörande gäller din utrustning:

När är det egentligen dags att byta ut dina gamla unitar och investera i nya?

Patientsäkerhet – men också ekonomi

När är det dags att investera i nya dentala unitar? Denna fråga är inte bara relevant ur ett patientvårdsperspektiv utan också från ett ekonomiskt perspektiv.

Att förstå balansen mellan att maximera livslängden på dina befintliga units och att hålla din praktik uppdaterad med den senaste och mest effektiva tekniken kan ha positiva ekonomiska konsekvenser som verkligen gör skillnad på sista raden för din verksamhet.

Men hur ska man egentligen tänka vad gäller livslängden på sina dentala unitar?

Självklart är det så att den angivna livslängden från tillverkaren är en ledtråd – men det är samtidigt bara en grov indikation. Det är sunt förnuft att konstatera att förutsättningarna varierar.

En sak kan vi säga helt säkert: Att köra sina dentala unitar till dess att de rasar är inte en bra strategi, vare sig för patienterna eller för din mottagnings ekonomi

En stor utmaning för alla tandläkare

Livslängden på tandläkarutrustning kan variera betydligt beroende på flera faktorer, däribland användning och regelbundet underhåll.

Trots tillverkarnas rekommendation om livslängd (vanligt är 10–15 år), krävs det sunt förnuft för att avgöra den rätta tidpunkten för en uppgradering.

Den angivna livslängden bygger också på att man genomför regelbunden förebyggande underhåll vilket också minskar risken för oönskade driftstopp.

En för tidig investering är förstås onödig, men att vänta för länge kan innebära ökade servicekostnader och en potentiellt försämrad patientvård med ökade risker.

Ett viktigt koncept att överväga är därför ägandeekonomin. Kostnaden för att underhålla och reparera äldre utrustning kan snabbt överstiga de potentiella besparingarna från att inte investera i ny utrustning.

Vi ser ofta hur dessa akuta servicekostnader kan ha en signifikant inverkan på din praktiks lönsamhet.

Guide: Då ska du byta dentala unitar

Detta är våra bästa råd kring hur du ska tänka om livslängden på dina befintliga unitar:

Tips 1: Håll koll på din ägandeekonomi

Det första steget mot en klok investering är att hålla koll på dina utrustningars driftkostnader och servicekostnader.

Ett kalkylark med uppgifter om varje utrustnings inköpsdatum, beräknad livslängd, vanliga årliga underhållskostnader samt akutservice kan vara ovärderligt.

Att ligga i framkant här sparar pengar jämfört med att köra på eftersom dentala unitar ökar i akutkostnader långt innan de ger upp helt.

Tips 2: Häng med i teknikutvecklingen

Prenumerera på nyhetsbrev från leverantörer och tillverkare. Och se till att läsa artiklar om ny dental teknologi och lyssna på branschpoddar.

Att hänga med i den dentala teknikutvecklingen är inte ett självändamål. Utvecklingen går hela tiden framåt och det kan ibland finnas stora effektivitets- och säkerhetsvinster att hämta hem med viss ny utrustning, även om den gamla fortfarande har några år kvar.

Pluspoäng om du utvecklar personliga kontakter med leverantörer och tillverkare till exempel på branschmässor, events och utbildningar. Dessa experter är ofta generösa när det handlar om att dela kunskap och tips om nya tekniktrender.

Tips 3: Kontakta din leverantör redan idag

En öppen dialog med din utrustningsleverantör är också kritisk – och ett proaktivt samtal kostar ingenting. En bra leverantör försöker inte sälja nytt utan erbjuder insikter om när det är mest ekonomiskt försvarbart för just dig att uppgradera och vilken utrustning som bäst passar dina behov.

Tips 4: Bygg en långsiktig relation med leverantören

Att arbeta med en leverantör som erbjuder både högkvalitativ utrustning och utmärkt kundservice är förstås viktigt.

DAB Dental står ut i detta avseende, med ett engagemang för att supporta stora som små kunder genom hela beslutsprocessen.

Därtill har vi rikstäckande service, något som krävs för snabba och effektiva lösningar när de behövs som mest.

Investera smart, välj DAB Dental

Om du står inför beslutet att uppgradera din tandläkarutrustning, låt inte processen bli överväldigande.

Vi kan hjälpa dig att navigera genom dina alternativ och hitta de bästa lösningarna för din praktik, så att du kan fortsätta att erbjuda exceptionell vård till dina patienter medan du optimerar din investering.

Hör av dig till DAB Dental redan idag. Våra experter på dentala unitar inleder gärna en långsiktig och kostnadsfri dialog med dig.

Kontakta DAB Dentals utrustningssäljare idag för kostnadsfri rådgivning >>

DAB Dental AB startades 1903 och är idag en marknadsledare i Sverige inom distribution av medicintekniska produkter till tandvården. I sortimentet ingår allt tandvården behöver i form av förbrukningsartiklar, utrustning samt tekniska tjänster. DAB Dental har ca 80 anställda och kontor i Stockholm, Malmö, Linköping, Falun, Göteborg samt ett showroom centralt i Stockholm.

Källa: Dab Dental

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev