Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Tandvårdsrädsla

24 augusti 2023

Nationell stödlinje för tandvårdsrädda lanseras på Tandvårdsrädslsans dag

Den privata tandvårdskedjan Aqua Dental startar nationell stödlinje, Tandlinjen, för tandvårdsrädda – en plats dit tandvårdsrädda och deras anhöriga kan vända sig för att prata om sin tandvårdsrädsla och få både stöd och råd.

Niklas Virta, VD på Aqua Dental

– Vi tar ett krafttag kring denna viktiga fråga. Vi frigör resurser och skjuter till pengar för att se till att projektet blir av, men hoppas samtidigt att fler aktörer och branschkollegor vill vara med att stötta initiativet och i förlängningen dessa människor. Vår vision är att Tandlinjen kan stå på egna ben i en egen organisation som ser till att fler och fler människor får hjälp, säger Niklas Virta, VD på Aqua Dental. För tandläkare är det, som ni vet, av naturliga skäl svårt att få kontakt med tandvårdsrädda. Här spelar anhöriga en otroligt viktig roll. Många tandvårdsrädda vittnar om att stödet från en anhörig är avgörande i processen att ta sig tillbaka till tandvården. Därav föddes idén att lansera Tandlinjen, en nationell stödlinje för tandvårdsrädda. Hos Tandlinjen kan man exempelvis komma i kontakt med psykolog med inriktning på tandvård och även samtalsterapeut med erfarenhet av KBT för tandvårdsrädda.

 

Björn Klinge Professor em

“Idén om en samtalslinje är intressant. Jag ser det som att pröva en möjlighet vi inte prövat förut. Att låta tandvårdsrädda prata med någon och i lugn och ro få berätta om sina upplevelser och rädslor. Det är viktigt att dessa patienter förstår att de inte är ensamma, att det är en vanlig rädsla och att det inte finns något att skämmas för”. Säger Björn Klinge Professor em, specialisttandläkare.

Tandlinjen lanseras den 24 augusti på Tandvårdsrädslans dag och kommer till att börja med vara bemannad mellan 10:30 och 15:00 på alla helgfria vardagar. Den som ringer in kommer att mötas av utbildad personal med erfarenhet och ett särskilt intresse för att arbeta med och hjälpa tandvårdsrädda.

Genom att etablera en nationell stödlinje hoppas Aqua Dental kunna hjälpa fler personer att övervinna sin tandvårdsrädsla och söka sig till tandvården. Aqua Dental kommer till en början att finansiera projektet men hoppas på att engagera fler branschkollegor, regioner och företag i framtiden. Vid sidan av att agera som ett samtalsstöd, kommer uppdraget även att vara insamling av erfarenheter för att underlätta framtida forskning och utbildning men även att kontinuerligt driva frågan och informera allmänheten och beslutsfattare om konsekvenserna av tandvårdsrädsla.

“Vi vill finnas där när man vågar ta steget – att engagera oss i frågan är en självklarhet. Chanserna att en tandvårdsrädd vaknar upp en dag och bestämmer sig för att gå till tandläkaren är minimal. Här tror vi att Tandlinjen fyller en viktig och avgörande funktion. Vi måste finnas där, när individen är redo att våga närma sig tandvården igen” säger Niklas Virta, VD på tandvårdskedjan.

Är ni intresserad av projektet och vill komma i kontakt med Björn, Tuomo eller Niklas? Kontakta projektledare Samir Chahimi på 0707737126

Källa: Aqua Dental

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev