Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Personnytt

4 november 2010

Nils-Gunnar Berg säljer sitt livsverk

Nils-Gunnar Berg gjorde sitt sistakommunfullmäktige förra veckan, nu säljer han även sin Tandläkarpraktik.

SÖLVESBORG När Nils- Gunnar Berg startade sin tandläkarbana i Sölvesborg 1970 gjorde han mellan tre och fyra uppsättningar löständer varje vecka. Nu gör han nästan inga alls. – På det sättet har jag uppnått mitt livsmål och gett Sölvesborgarna en bättre munhälsa, säger han. Ändå känner han ett stort vemod när han nu säljer sitt tandläkarhus.

– Det känns fruktansvärt, säger Nils-Gunnar Berg när vi träffas utanför det gula huset där han haft sin praktik i 22 år. Innan dess hade han praktik på Stortorget.
– Men på ett sätt ska det ändå bli skönt att fylla dagarna med liv istället för att fylla livet med dagar, fortsätter han.

Tjatade om borstning
4 809 patienter finns registrerade hos Nils-Gunnar Berg och han har fått höra en hel del genom åren.
– När jag började här sa folk ”gå inte till den där Berg, han tjatar bara om sin djävla tandborstning”, berättar Nils-Gunnar Berg.
På 70-talet fanns det inte många sextioåringar som inte hade tandsjukdomar. I dag ser det helt annorlunda ut.
– 97 procent av mina patienter är i total avsaknad av tandsjukdomar, säger Nils-Gunnar Berg. Det är jag väldigt stolt över.

Först med Cerec
I sin yrkeskarriär har han alltid varit mån om att utvecklas. Han var först i Sverige med att börja använda den så kallade Cerectekniken, där tandläkaren tar hjälp av en dator för att göra nya tänder. Processen tar inte mer än ett tandläkarbesök och tekniken revolutionerade tandläkarbranschen när den kom på 80-talet.
Nils-Gunnar Bergs efterträdare blir Christian Wass, som nyligen också tog över paret Önnbys tandläkarpraktik i Mjällby.

Smidig övergång
– Jag kommer att finnas kvar under en period för att göra övergången så smidig som möjligt, säger Nils-Gunnar Berg. Det känns väldigt bra att kunna lämna över till en person som jag vet är seriös.
En del patienter kommer Nils-Gunnar Berg också att fortsätta behandla, men bara i Jämtland där han också har en praktik.
– Där är min klinik så otroligt uppskattad så där fortsätter jag, säger han.
Vad är ditt roligaste minne från dina 40 år i Sölvesborg?
– Det finns så många. Men en av de absolut roligaste händelserna var när jag fick 500 000 kronor av JK i kompensation för att jag felaktigt prickats för en rotfyllning jag aldrig gjort, säger Nils-Gunnar Berg. Ingen rolig historia från början, men det slutade lyckligt i alla fall.

Renoveringar
Värre var det när Skatteverket krävde tillbaka 2,5 miljoner som Nils-Gunnar Berg dragit av för renoveringar av sin praktik i Jämtland och som Skatteverket menade var att betrakta som lön.
– Där gav de sig inte med en enda krona, säger Nils-Gunnar Berg.
Mest kommer han att sakna sina trevliga patienter, tror han.
– Det kommer nog att kännas ovant att bli en ”före detta” säger han, men jag kommer ju att fortsätta vara en aktiv sölvesborgare. Jag tror att folk kommer att se mig som en profil här i staden även fortsättningsvis.

Källa: Sydöstran Anna Helmbold

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev