Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

23 april 2010

Noll ränta på kvarskatt

8443_2124389668.jpg_max

Räntorna är just nu rekordlåga och därför blir det ingen ränta på kvarskatt upp till hela 30 000 kronor. Du kan därför lugnt avvakta med att betala in den. Så här hänger det ihop.

Du som får kvarskatt i årets deklaration behöver inte ha bråttom med att betala in den. I vanliga fall blir det kostnadsränta på all kvarskatt över 20 000 kronor. Men eftersom räntorna nu är lägre än någonsin blir det ingen kostnadsränta förrän över 30 000 kronor.

Räntan på kvarskatt beräknas efter en trappstegsmodell med flera olika räntesatser inblandade:

  • Upp till en kvarskatt på 20 000 kronor ska man betala något som kallas för ”låga räntan”. Den är för närvarande 0 procent.
  • Mellan 20 000 och 30 000 kronor ska man betala ”låga räntan”, men eftersom den alltså är 0 procent blir det ingen ränta på kvarskatten här heller.
  • Först när kvarskatten överstiger 30 000 kronor blir det ränta, som Skatteverket kallar ”mellanränta”. Den är just nu 1,25 procent.

Men så fort räntan stiger, kommer också Skatteverkets ränta på kvarskatt att stiga. Den räknas dessutom dag för dag. Om Riksbanken höjer räntan kan det vara klokt att betala in kvarskatt, åtminstone den del som har den högsta räntan.

Det är också viktigt att betala kvarskatten senast på förfallodagen. Annars blir det ”högkostnadsränta”. Och den är riktigt hög – just nu hela 15 procent.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev