Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

SKATTEREGLER

27 maj 2019

Nu måste regeringen agera!

Förra veckan lämnade Skatterättsnämnden förhandsbesked i tre ärenden gällande moms vid uthyrning av vårdpersonal. En oenig Skatterättsnämnd beslutade att vårdgivare ska betala moms när de anlitar externa tandläkare som konsulter.

’-   Det är dags att regeringen tar sitt ansvar. Regeringen måste förtydliga lagstiftningen, så att det blir tydligt att alla led i vårdutförandet är momsbefriat. Det ska inte spela någon roll om patienten får tandvård på sin ordinarie mottagning eller om patienten remitteras till en annan mottagning, säger Merit Lindberg, vd, Privattandläkarna.

Beslutet innebär att det kommer att bli svårare att bedriva tandvård i glesbygden, eftersom patienterna troligtvis kommer att vara tvungna att åka flera mil för att träffa en specialisttandläkare, i stället, för som i dag, att specialisttandläkaren kommer till patientens ordinarie tandläkarmottagning.

Att Skatterättsnämnden var oenig visar att frågan är juridiskt svårtolkad. Ledamöter i Skatterättsnämnden betonar att detta inte är en fråga som varit föremål för prövning i EU-domstolen.

Nu gällande tolkning av momsfrågan för uthyrning av vårdpersonal är inte rimlig. En vårdgivare ska betala moms om specialisttandläkaren kommer till dennes mottagning, men det ska inte betalas moms om patienten remitteras till en annan tandläkarmottagning.

Besluten i Skatterättsnämnden kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen, vilket är en trolig utgång då Skatterättsnämnden var oenig. Privattandläkarna menar att Skatteverket bör skjuta upp datumet för när deras rättsliga ställningstagande träder i kraft, tills dess att frågan är rättsligt slutgiltigt avgjord.

Källa: Privatttandläkarna

Relaterat:

Ptj – Vårdmomsen hotar svensk sjukvård

Sveriges Tandhygienistförening om moms på vårdtjänster

Staffan uppmanar Skatteverket att besinna sig!

Skatteverkets nya momsregler

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev