Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

TANDVÅRDSUTREDNING

6 oktober 2023

Ny tandvårdsreform med fokus på bättre tandvård åt äldre

Regeringen vill reformera tandvården för att stärka tandvårdens högkostnadsskydd, så att det mer liknar skyddet i övrig vård. Äldre personer med sämst munhälsa prioriteras. Fri tandvård för yngre vuxna tas som väntat bort. En utredning tillsätts som skall vara klar i oktober nästa år.

Socialminister Jakob Forssmed.

Detta meddelade socialminister Jakob Forssmed på en pressträff den 6 oktober, som genomfördes tillsammans med Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.

– Alltför många i Sverige får inte den tandvård de behöver, helt enkelt för att de inte har råd. Vi vill prioritera de äldre som vi ser har sämre tandhälsa, sa Forssmed.

Ny riskbedömningsmodell

Reformen inför en ny riskbedömningsmodell baserad på principen tandvård efter behov. Det nya systemet införs i etapper för att klara av problemet med personalresurser.

Personer i åldersåldersgruppen 19 – 23, som mister sin fria tandvård, kompenseras med ett fördubblat allmänt tandvårdsbidrag.

Utredningen skall lägga fram förslag för att stärka åtgärder mot fusk i ersättningssystemet, samt för att avskaffa ”50-lappen” för akut tandvård för asylsökande och papperslösa över 18 år. Dessa grupper skall hädanefter bekosta akut tandvård själva.

– Vi tycker att värdet av att vara medborgare skall prioriteras i den svenska välfärden. Och där i gäller ju också tandvården, sa Lindberg.

Utredare blir Martin Färnsten vid socialdepartementet. Färnsten har gjort flera utredningar kring tandvård, bland annat 2021 års utredning ”När behovet får styra – ett tandvårdssystem för en mer jämlik tandhälsa”.

Den nya utredningen skall presenteras 31 oktober 2024 och reformen skall vara på plats vid årsskiftet 25/26, enligt planen.

Kritik från Privattandläkarna

I en första kommentar till regeringens beslut, skrev en talesman för Privattandläkarna att man ”ser med stor oro på förändringar av högkostnadsskyddet”, som man menar skulle medföra en prisreglering.

– Förändringar av högkostnadsskyddet inom tandvården som förutsätter prisreglering är ytterst skadlig för såväl tandvården som patienterna, säger Lars Olsson, näringspolitisk chef för Privattandläkarna.

Källa: Regeringskansliet och Privattandläkarna

Relaterat:

Tilläggsdirektiv till Utredningen om stärkt stöd till tandvård för våldsutsatta och ökad kontroll över tandvårdssektorn

Pressträff om regeringens tandvårdsreform

Privattandläkarna: Förstör inte förutsättningarna för en väl fungerande tandvårdÖversyn av tandvårdens högkostnadsskydd för att uppnå en mer jämlik tandhälsa (2020)

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev