Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Podcasts

Podcast

5 september 2023

Nytt avsnitt av podden Vårdfrågan – vad kostar ett högkostnadsskydd i tandvården?

En ny rapport från Praktikertjänst visar att ett utökat högkostnadsskydd i tandvården ökar kostnaden för tandvård med 115 procent samtidigt som efterfrågan blir högre än vad dagens tandvård klarar av. Det här avsnittet av Vårdfrågan handlar om vad ett utökat högkostnadsskydd kostar och hur det påverkar tandvården.

Under det senaste året har det larmats om att tandvården går på knä och inte mäktar med söktrycket. Samtidigt har regeringen och Sverigedemokraterna aviserat en utredning om ett stärkt högkostnadsskydd i tandvården likt det som finns i hälso- och sjukvården.

Men vad kostar ett utökat högkostnadsskydd i tandvården? Hur påverkas efterfrågan? Och vem ska ta hand om patienterna när 17 av 21 regioner rapporterar brist på tandläkare och mer än varannan folktandvårdsklinik i Sveriges norra delar slutat kalla vuxna till undersökningar?

I det 29:e avsnittet av Vårdfrågan presenteras rapporten ”Policy för hållbar tandvård” som tagits fram av konsultfirman Ramboll på uppdrag av Praktikertjänst.

Rapporten innehåller unika beräkningar av vad ett högkostnadsskydd kostar och hur mycket efterfrågan på tandvård väntas öka, så kallade dynamiska effekter.

Medverkar gör Sofia Nyström, nationalekonom och projektledare på konsultfirman Ramboll, och Anders Jonsson, chefstandläkare på Praktikertjänst.

Vårdfrågan är en podd där experter intervjuas om aktuella ämnen inom tandvård och hälso- och sjukvård. Podden tar upp en bred palett av ämnen och varje avsnitt är en djupdykning på mellan 20 minuter och 1 timme.

Lyssna här

Källa: Praktikertjänst

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev