Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Produktnyheter

11 september 2012

Nytt inom lingual ortodonti

Intresset för lingual ortodonti, tandreglering från insidan, ökar och användningen blir mer etablerad i den svenska tandvården.

– Tidigare har lingual ortodonti brottats med en rad tekniska problem som inneburit dålig patientkomfort och svårigheter till ett fullgott behandlingsresultat vilket begränsat dess utbredning. Den nya generationens lingualteknik har reducerat de initiala besvären och invänjningsperioden samtidigt som de allra flesta bettfel kan behandlas framgångsrikt, säger Anna-Kari Hajati.

Den nya generationens lingualteknik använder 3D-baserad så kallad CAD/CAM-teknik för en individuellt tillverkad tandställning unik för varje patient. Det möjliggör en plattare design vilket förbättrar patientkomforten och hållbarheten men också behandlingsresultatet.

I Sverige finns ett fåtal specialister som utför lingual ortodonti i någon större omfattning men intresset från både remittenter och användare ökar kontinuerligt i takt med att en större andel vuxna patienter efterfrågar estetiska lösningar. Även Svenska Ortodontiföreningen ser lingual ortodonti som ett viktigt komplement till traditionell tandreglering. Den nya generationens lingualteknik är numera en etablerad behandlingsform och finns därför omnämnd i Socialstyrelsens riktlinjer för vuxentandvård.

– Vi välkomnar den nya generationens lingualteknik som vi ser som ett modernt och viktigt komplement för patienter som efterfrågar estetiska behandlingsalternativ. Vi ser också ett växande intresse bland våra medlemmar för lingual ortodonti, säger Heidrun Kjellberg, ordförande i Svenska Ortodontiföreningen.
I Tandläkartidningens artikel skriver Anna-Kari Hajati att ”den senaste tekniska utvecklingen inom lingualortodontin har inte enbart förändrat lingualortodontin utan kommer med stor säkerhet att ge ortodontin en helt ny inriktning, från utsidan till insidan”.

Länk till: Översiktsartikel i Tandläkartidningen som beskriver hur ny teknik har skapat förutsättningar som innebär ett genombrott för lingual ortodonti. ››

Bilder på behandlade patienter ››

Länk till: Video som visar osynlig tandställning.

Om Ortodonti Akademin Ortodonti Akademin är ett ledande företag inom modern tandreglering. Företaget grundades 2007 av specialisttandläkaren Anna-Kari Hajati som då var först i Stockholm att införa osynlig tandställning baserad på individuell CAD/CAM-baserad tillverkning. Som enda svensk har Anna-Kari Hajati utbildats i denna nya teknik hos den tyske specialisten och innovatören Dr Dirk Wiechmann. Den nya generationens tandställning som arbetar från insidan är vetenskapligt väl dokumenterad med över 200 vetenskapliga publikationer och kliniskt beprövad med över 30 000 genomförda behandlingar sedan introduktionen 2004. Ortodonti Akademin har kontor på Kungsgatan i Stockholm. Läs mer på www.ortodontiakademin.se.

Ortodonti Akademien stödjer Tandläkare Utan Gränser och Rinkeby Akademin.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev