Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

27 november 2013

Odontologisk Riksstämma & Swedental 2013 retrospektivt

Dental24: Årets upplaga av Swedental lockade 5% fler unika besökare (totalt 8 598) än föregående år. Räknat i totalt antal besök blev det något färre besök än förra året d.v.s. det var färre besökare som var där mer än en dag. Totalt gjordes 11 319 besök på mässan under tre dagar. Trots trendigt tema i år minskade antalet deltagare på Odontologisk Riksstämma med 5 % jämfört med i Göteborg 2012 och med minus 10 % jämfört med Stockholm 2011.

eTand från Almasoft blev Årets Nyhet på Swedental

Nytt för i år var att besökarna fick rösta fram Årets produkt på Swedental 2013. Vinnare blev eTand från Almasoft.

Priset instiftades för att premiera en produktnyhet som lanserats på den svenska marknaden. Besökarna röstade fram det bästa bidraget bland sex nominerade bidrag. Vinnaren fick 5000 kr från Föreningen Svensk Dentalhandel att skänka till Tandläkare utan Gränser.

eTand är ett dataprogram där patienten får tillgång till information och själv kan utföra en rad tjänster dygnet runt via sin dator, surfplatta eller smartphone. Enligt AlmaSoft är eTand ”ett nytt sätt att tänka och det bästa som hänt sedan highspeed-borren”.

Patienten kan utföra en rad tjänster själv och därmed spara tid för personalen på kliniken, t.ex:

  • Registrera sig själv och ändra sina uppgifter.
  • På ”mina sidor” hitta räkningar, kvitton, kostnadsförslag och undersökningsprotokoll.
  • Fylla i anamnesen i hemmet där medicinerna finns – i god tid före besöket.
  • Boka, boka om eller avboka sina tider online.

Systemet har också en rad fördelar för kliniken:

  • Kliniken sparar administrativ tid och minskar pappersförbrukningen.
  • Mer tid för patientbehandling, servicen till patienten ökar.
  • Allt sker via klinikens hemsida, där kliniken bestämmer vad patienten får göra
  • Säker kommunikation, allt loggas och allt kan spåras

All lagring sker på klinikens egen server.

För mer information se www.almasoft.se

 

CreosTM xeno.protect från Nobel Biocare

Nobel Biocare presenterade bl.a. ett nytt kollagenmembran för guidad ben- och vävnadsuppbyggnad.

– Extremt flexibelt, smidigt att jobba med och det klibbar inte, var några av de vanligaste kommentarerna.

Creos är biokompatibelt och resorberas av kroppen. Det består av ett finmaskigt nätverk av 100 % naturligt kollagenfibrer och elastinfibrer, helt utan kemiska tillsatser. Membranet är mycket hydrofilt och absorberar blod snabbt, vilket är gynnsamt för bildandet av nya blodkärl.

Majoriteten av de membraner som säljs idag är resorberbara och då är en långsam nedbrytningshastighet att föredra eftersom membranet förhindrar att benmaterialet flyttar sig.  Det utgör också ett skydd mot migrerande celler från mjukvävnaden som kan störa benuppbyggnadsprocessen.  Creos har hög motståndskraft mot nedbrytning vilket anses ge de bästa förutsättningarna för ett lyckat resultat.

 

Kerr marknadsför SybronEndo – En ny generation av reciprokerande endomotorer som har blivit ”intelligenta”

SybronEndo har lanserat en ny teknologi där motorn känner av torsionskrafterna den utsätts för när den arbetar i rotkanalen. Under många år har SybronEndos filsystem K3 varit ett av de ledande renssystemen på marknaden, men fler och fler tandläkare söker system med få filar. Den nya tekniken innebär att filen utför en roterande alternativt reciprokerande rörelse beroende på motståndet i rotkanalen. Borta är den känsla av att filen “sugs ner” i rotkanalen under rensning, vilket ger en ökad trygghet. Då filen eftersträvar en roterande rörelse så slipper man den ökade extrudering av debris apikalt som normalt sett genereras av de gamla reciprokerande systemen. Den adaptiva tekniken tillsammans med vårt superelastiska filsystem Twisted Files ger ett nytt och säkrare arbetssätt. Det betyder att filen roterar när du önskar och reciprokerar när det behövs. Systemet rensar skonsamt och effektivt rotkanalen med minimal påverkan på rotkanalsanatomin. SybronEndos Adaptive Motion Technology är baserat på en patenterad, intelligent algoritm som är designad för att användas tillsammans med TF Adaptive filsystem.

För mer information/artikel:

”TF Adaptive: A Novel Approach to Nickel-Titanium Instrumentation”, Skriven av Dr Gianluca Gambarini MD, DDS och Gary Glassman, DDS, FRCD(D)

 

Swedental förnyar sig

Nytt för i år var också en scen inne i mässhallen där både vetenskapliga och kommersiella presentationer ägde rum. Detta var ett samarbete mellan arrangörerna Svenska Tandläkare-Sällskapet, FSD (Föreningen Svensk Dentalhandel) och Stockholmsmässan. Scenen var avskärmad med hjälp av posterväggar, vilket medför bättre akustik från scenen som var placerad utmed kortändan rakt innanför entrén i utställningshallen. Smart!

 

Undersökning om nyheter och kunskap om tandvård på nätet

Dental24 fyllde 5 år och passade på att intervjua både besökare (872 personer) och utställare kring mediavanor och önskemål om information på nätet.

I undersökningen kom Dental24 glädjande på en andra plats efter Google (som är en sökmotor och inte en specifik hemsida för tandvård). Dental24 uppgavs således vara den mest lästa sajten av alla svenska facksidor för tandvård på nätet. Vi som gör Dental24 känner oss hedrade och tackar för förtroendet.

Mer om undersökningen kan ni läsa här ››

 

 

/Dental24

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev