Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

1 juli 2009

Ökad oro för periimplantit

Oron för problem med tandimplantat ökar, skriver Svenska Dagbladet. Flera åtgärder har dragits igång för att möta denna utveckling, av många beskriven som en ”tidsinställd bomb”.

De populära tandimplantaten lever inte alltid upp till vad de lovar i reklamen, enligt artikeln i SvD. Det kan bildas svåra infektioner runt implantaten, vilket kan leda till käkbensförlust och i värsta fall bortfall av implantatet. Sjukdomsprocessen har fått namnet periimplantit.

– De inopererade titanskruvarna beläggs med sjukdomsframkallande bakterier. Implantaten stoppar alltså inte inflammationen, säger Jan Håkansson, tandvårdsansvarig vid Försäkringskassan.

Än så länge vet ingen hur många som drabbas av periimplantit. 20 procent är den siffran som oftast anges, och risken ökar ju längre patienten har sina implantat. Symtomen visar sig oftast först efter fem år, enligt Jan Håkansson. En del bedömare talar om att uppåt 70 procent av alla patienter kan få problem av sina implantat.

Åtgärder dras i gång på flera håll:

  • Göteborgs Universitet på med en kartläggning på Försäkringskassans uppdrag. 4 400 patienterna som fått implantat under 2003 har kontaktats för att frågas ut om eventuella symtom.
  • Socialstyrelsen arbetar med att ta fram nationella riktlinjer för svensk tandvård, och där kommer ett kapitel om periimplantit.
  • Odontologiska Institutionen vid Karolinska Institutet  bygger upp ett kvalitetsregister som enligt planen ska omfatta alla patienter som får implantat i Sverige.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev