Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

yrkestitel

2 oktober 2022

Önskat skydd av titel för tandsköterskor

Fackförbundet Vision arbetar numera för att tandsköterska ska bli en skyddad yrkestitel.

Som det är nu krävs ingen särskild utbildning för att få använda titeln tandsköterska. Att ha en skyddad yrkestitel skulle innebära en kvalitetssäkring av yrkena eftersom endast den som har ett bevis på att den har rätt kompetens och utbildning får rätt att använda yrkestiteln.

Vision har tidigare valt att inte arbeta för att skydda titeln eftersom förbundet gjort bedömningen att förutsättningarna för framgång har varit liten. Nu finns däremot ett riksdagsbeslut sedan i somras att undersköterskor ska vara en skyddad yrkestitel och det krävs att man ska ha läst gymnasieprogrammet i vård och omsorg för att få kalla sig undersköterska.

Därför är läget annorlunda nu och Vision gör därför en bedömning att det är möjligt att påbörja arbetet med att nationellt arbeta för att skydda yrkestitlarna för tandsköterskor. Sedan 2016 har tandsköterskeutbildningen nationellt likvärdigt innehåll vilket innebär att samtliga YH-utbildningar till tandsköterska i Sverige har samma utbildnings- och kursmål. Den skyddade yrkestiteln skulle därför kunna kopplas till den befintliga YH-utbildningen.

Källa: Vision

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev