Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Optimera bonding med Katana™ Cleaner från Kuraray Noritake Dental

En avgörande faktor som påverkar bindningstyrkan mellan tandvävnad och restauration för dess livslängd är användandet av ett kraftfullt och hållbart cemeteringsmaterial som t. ex. PANAVIA™ V5. Kvalitativ adhesiva bindning, är inte bara relaterad till cementets pasta och primer vid användning, men också av tillståndet hos bondingytan. För att säkerställa ren tandvävnader – och restaurationsytor har man på Kuraray Noritake Dental utvecklat KATANA™ Cleaner, ett allsidigt rengöringsmedel med MDP-salt och med ett pH på 4,5 för intra- och extraoral applicering.

Forskning har visats att proteiner som finns närvarande i saliv och blod har en negativ effekt på egenskaperna av dentala adhesiver. Särskilt i indirekta förfaranden, är det emellertid omöjligt att hålla bindningsytor fria från kontaminering av saliv och blod. I samband med inprovning kan det hända att restaurationen kontamineras vilket behöver rengöras från proteiner och blod, som annars förmed sig försämrad bindning. Genom att skölja med vatten eller användandet av de flertalet rengöringsmedel som finns tillgänliga, lämnas det i regel kvar en viss andel proteiner på ytan. I tester med KATANA™ Zirconia-restaurationer har man kunnat påvisa den kraftfulla rengöringseffekten genom att använda sig av KATANA™ Cleaner vilket motsvarar effekten av sandblästring uppnår som är den önskade ursprungliga kontameringsfria yta innan cemetering. Med hjälp av KATANA™ Cleaner erhålls även önskvärt resultat på intraoralt bruk av dentin och emalj – sandblästring och de flesta av de andra rengöringsmedel är inte indikerade för intraoralt bruk.

Användningen av KATANA ™ Cleaner ger ännu en fördel: arbetsflödet och rengöringsproceduren är extremt enkel, snabb och snygg. Den universella rengöringsmedlet kommer i en flaska med en innovativ flip-top-lock, vilket möjliggör enhandshantering. Sedan gnider man in medlet på den prepareade förberedda tandvävanden eller restaurationen i tio sekunder innan man sköljer och torkar. Tack vare MDP-saltets starka ytaktivitet är det fullt tillräckligt med tio sekunder för att så gott som fullständigt få bort proteinerna på ytan och på så sätt skapa en miljö förhållanden som råder på en icke-kontaminerad bondingyta. Sedan applicerar man den bonding eller cementeringspastan som har valts – t.ex. PANAVIA™ V5 eller PANAVIA™ SA Cement Universal – enligt tillverkarens användaranvisningar.

Slutprodukten blir ett starkt och mycket hållbart bindning som ger användarna ro i sinnet. Enligt förstagångsanvändare som redan har provat produkten är KATANA™ Cleaner tveklöst en enkel metod att optimera bindnings kvalitet och effektivisera alla typer av adhesiva processer.

Källa: Kuraray Noritake Dental Inc.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev