Oroliga tider för svensk tandvård
Efter att tusentals besökt den odontologiska riksstämman och Swedental i Göteborg, är det nu dags att reflektera över svensk tandvårds framtid.
Stämningen i Göteborg var som vanligt uppsluppen, men ett tydligt orosmoln vilade över odontologiska riksstämman och mässan samt präglade samtalen. Den nyligen presenterade tandvårdsutredningen oroar många. Istället för att främja utveckling, personalförsörjning, tillväxt och bättre folkhälsa, tycks politiken drivas av en populistisk fördelningsagenda som få inom branschen tror kommer att resultera i fler friska patienter – snarare tvärtom.
Stora utmaningar
Tandvårdens mest akuta problem är tillgänglighet och bristen på personal, särskilt utanför storstadsregionerna. Utredningens förslag om ett kommuntypstillägg är ett välkommet steg, men knappast tillräckligt. Problemen kring personalförsörjning är komplexa och rotade i brist på utbildningsplatser och lärare. Trots högt söktryck till utbildningarna kvarstår svårigheterna. Urbanisering och bristen på arbetstillfällen för partners i arbetsför ålder är ytterligare hinder som utredningen knappt berör.
Populistisk politik hotar utvecklingen
Att förebyggande tandvård saknas i utredningsdirektiven är ytterligare ett tecken på en annan politisk agenda. För svensk tandvård är en åtgärdsorienterad strategi snarare ett steg tillbaka.
Tandteknikernas oro
Tandtekniker oroas av en eventuell nedgång i efterfrågan fram till dess att en reform blir verklighet. Många små tandtekniska laboratorier är redan under ekonomisk press och står inför risken att måsta avskeda personal eller stänga helt.
Risker med lågprispolitik
Förändringar som leder till ökad efterfrågan på subventionerad billigare tandvård riskerar att sänka kvaliteten. Konsekvenserna kan bli användning av billigare material, ökad arbetsstress, färre utbildningsmöjligheter, större import av tandteknik och sämre samarbete mellan tandläkare och tandtekniker. Hela yrkeskåren av tandtekniker riskerar att utarmas.
Utmaningar för dentalleverantörerna
För dentalleverantörer kan en minskad efterfrågan leda till besparingar och personalneddragningar. Redan nu syns tecken på detta. Trots att årets mässa lockade fler utställare var den totala utställningsytan mindre och antalet besökare sjönk med 8 % jämfört med 2022. Jämfört med rekordåret 2018 har besöksantalet minskat med 33 % (2024 vs 2018). Analyser av orsakerna är nödvändiga och bör omfatta kostnader för utställarna, marknadsföring, programmets attraktivitet samt vårdgivares benägenhet att skicka personal.
Framtiden
Nu behöver dentalbranschen ”bita ihop” och hoppas på det bästa inför kommande år. Tyvärr riskerar patienterna att drabbas av de utmaningar som väntar.