Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Personnytt

22 december 2014

Per-Ingvar Brånemark in memoriam

TILL MINNE: Professor Per-Ingvar Brånemark avled den 20 december 2014 efter en tids sjukdom. Han har kallats ”Osseointegrationens fader” och har med sin banbrytande forskning och stora engagemang förändrat livet för miljontals människor.

Patienter och kollegor över en hel värld sörjer nu en stor forskare och föregångsman som förbättrat livskvaliteten för miljontals patienter och öppnat helt nya möjligheter för tandvård och ortopedi. Brånemarks upptäckt har bl a revolutionerat tandvården för patienter som tidigare inte kunde erbjudas någon hållbar lösning för sin tandlöshet – patienter som av Brånemark betecknades som ”orala invalider”.

 

Det var i början på 1950-talet som läkaren Per-Ingvar Brånemark i sina experiment på blodcirkulation i ben av en händelse upptäckte att titan integrerade med benvävnad.

 

Fortsatta experiment tillsammans med forskare vid Göteborgs Universitet ledde till att metoden, som kom att kallas osseointegration, för första gången kunde tillämpas 1965 på en patient som saknade tänder p g a medfödda defekter i käken. Därmed tog den moderna implantatbehandlingen sin början. Den första patienten Gösta Larssons liv förändrades dramatiskt till det bättre och han levde väl med sina nya permanenta tänder livet ut.

 

 

50 år med osseointegration 2015

Nästa år är ett märkesår för den framgång som Per-Ingvar Brånemarks upptäckt skapat globalt för odontologin, industrin och de miljontals patienter som fått en förbättrad livskvalitet.

 

Det är med stor sorg vi mottagit beskedet om Per-Ingvar Brånemarks bortgång. Vi sänder våra varma tankar till hans fru Barbro Brånemark och övriga familjen.

 

Thursday

Per-Ingvar Brånemark föreläser på en vetenskaplig konferens. Här tillsammans med sin fru Barbro. Per-Ingvar Brånemark blev 85 år. Foto: Nobel Biocare.

 

 

/Gunilla Ekholtz

Dental24

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev