Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Personnytt

9 mars 2011

Per-Ingvar Brånemark nominerad till EU:s uppfinnarpris

Det är nu bestämt vilka som är nominerade till Europeiska uppfinnarpriset 2011. Femton uppfinnare från tolv länder inom en rad olika forskningsområden är nominerade, och priset kommer att delas ut i fem olika kategorier. En svensk uppfinnare, Per-Ingvar Brånemark, tävlar i kategorin ”livstidsprestation”.

Professor Brånemark är en av pionjärerna inom osseointegrering, en väl använd teknik inom tandvård som går ut på fästa implantat av t.ex. titan direkt i benvävnad. Osseointegrering skapar en stabil bas mellan implantatet och käkbenet och är numera en standardteknik inom tandvården.

”Nomineringarna till Europeiska uppfinnarpriset 2011 är ett positivt bevis på att europeiska företag kan skapa nytänkande produkter inom många områden”, sade Benoît Battistelli, ordförande för Europeiska patentverket, i samband med att nomineringarna avslöjades.

”Att ta vara på teknisk kreativitet för att skapa konkurrenskraftiga uppfinningar är nödvändigt för att försäkra att EU förblir konkurrenskraftigt globalt”, sade Michael Barnier, kommissionär med ansvar för inre marknad och tjänster. ”Våra uppfinnare är nyckelfigurer i informationssamhället och gör en stor insats för EUs framtida ekonomi. En av EU:s huvuduppgifter är att etablera de rätta ramarna för att upprätthålla långsiktiga möjligheter för företag att vara innovativa”, fortsatte Barnier.

Juryn som bedömer bidragen är internationellt sammansatt och av mycket hög kaliber. Egenskaper den tittar på vid bedömningen av bidragen är uppfinningens teknik, ekonomiska påverkan och sociala relevans.

Europeiska uppfinnarpriset delades ut av Europeiska patentverket och EU-kommissionen för första gången år 2006. I år medverkar även EU:s ordförandeland Ungern, och vinnarna kommer att få ta emot sitt pris i Budapest den 19 maj.

Källa: Europeiska kommissionen ››

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev