Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Ortodonti

4 oktober 2022

”Postorder-aligners”: God affär för många, men ortodontister ler inte åt dem

Ortodontister i flera länder vänder sig emot marknadsföring av nya typer av ortodontiska produkter och behandlingar, som riktar sig direkt mot patienter.


I USA varnar ortodontistorganisationer för farorna med ortodontiska produkter som patienter kan köpa direkt eller med endast ringa kontakt med kompetent tandläkare.

I Sverige ser ortodontister allt oftare effekterna av dåligt utförda tandregleringar. Dels är det rena skador. Desto oftare är resultatet mediokert. Efterfrågan på tandreglering – ofta estetiskt motiverad – är stor. Det är trendigt bland yngre. Det har gett upphov till en ny sorts ortodonti som vänder sig direkt till patienten.

Tandläkare André Wikholm, Stockholm är en av många ortodontister som vill lyfta fenomenet. Wikholm är kritisk till tjänster som erbjuds i Sverige idag.

– Det finns företag som erbjuder något som i realiteten är postorder-ortodonti. De använder sig av tandvårdens legitimitet och det förtroende allmänheten har för tandvården har när man söker upp patienter. Men syftet är enbart att göra det billigare.

– Då används kanske personal som inte nödvändigtvis behöver vara tandläkare. Kanske träffar man en tandläkare för konsultation första gången. Där kanske man inte får upplysning om alternativ eller en ordentligt utförd prognos. När patienten har godkänt, skickas skenorna hem till patienten. De godkänner via en länk och tittar på en 3D-scanning.

– Patienterna pratar inte med sin behandlare som är ansvarig för vad som sker i deras mun. Det diskuteras inte om det är rätt tillvägagångssätt, eller om det ens är rätt teknik att flytta på tänder.

Specialisttandläkare André Wikholm

Specialisttandläkare André Wikholm

– Vi menar att det är nödvändigt att konsultera expertis för att få ett bra resultat. Man förbipasserar vad som är bra och lämpligt, och överlåter åt patienten att titta på en länk och ta ansvar själv. De kan omöjligt veta om det är rörelser som är fördelaktiga för dem eller rent utav farliga för dem.

Det är intressant att se hur betalningsmodellen fungerar hos leverantörer av ”postorder-ortodonti”, påpekar Wikholm:

– Företag tillhandahåller en scanner kostnadsfritt för tandläkaren. För varje skanning som tandläkaren gör som skickas in till centralkontoret, ges en kickback.

Det finns mycket i det digitala som underlättar i patientkommunikation visuellt men det ersätter inte behandlingstid och principerna för tandreglering, fortsätter Wikholm:

– Fortfarande är det samma biologi. Man måste ta hänsyn till samma begränsningar, samma biomekaniska principer som råder vid all tandreglering. Den kan man inte snabbspola genom att fixa fram en plastskena.

Konsumenterna tycks i många fall fått orealistiska förhoppningar. Wikholm nämner ett fall, där en patient köpt en behandling med aligners utan attachments.

Utan attachments och slipning på tänderna, blir effekten av tandregleringen begränsad. Ofta är det ren tippning av tänder. Patienten i fråga trodde hen fått en fullständig invisalign-behandling.

Det finns idag många allmäntandläkare som erbjuder tandreglering åt sina patienter. Men, svenska allmäntandläkare har inte alltid önskvärd kompetens, anser Wikholm:

– Alla företagare vill erbjuda sina patienter god service. Det drivs på av tekniken och företagen. Jag tror att många kanske uppfattar tandreglering som något enklare än vad det egentligen är.

– Tyvärr är den ortodontiska kunskapen för låg i kåren generellt, med tanke på hur mycket tandreglering kåren numera gör. Förr var detta något som allmäntandläkare inte sysslade med. Tandställningar var en nisch. Det var något man sällan berörde efter tandläkarhögskolan. 

– Vi ortodontister är inte emot att allmäntandläkare utför ortodonti. Tvärtom, vi önskar att fler utför ortodonti av god kvalitet där man gärna ger konsumenter vad de önskar, vilket ofta bara är ett lite bättre leende, inte nödvändigtvis ett perfekt leende och perfekt bett. Vi önskar dock att konsumenterna lämnas med ett funktionellt bett där möjligheten för en mer fullständig behandling kvarstår.

Postorder-ortodonti: Ett internationellt fenomen

I England och USA har både yrkesförbund och myndigheter reagerat på fenomenet, som kallas för “Remote Orthodontics”, “Do-It-Yourself Orthodontics” eller “Mail-Order Aligners”. I USA har AAO – American Association of Orthodontists gått ut och varnat för vad de kallar ”Direct-To-Consumer Orthodontic Treatment”.

British Dental Journal rapporterade om ett klipp i det populära sociala mediet Tic-Toc, som lärde ut hur privatpersoner kan göra egna aligners med en 3D-skrivare, ett gratisprogram och video-tutorials. Klippet bemöttes med varningar från tandläkare från hela världen. Men då hade inslaget setts av över 9 miljoner användare och gillats av över en miljon.

Nyligen bildades Swedish Aligners Society, en informell förening för ortodontister som är specialiserade på tandreglering. Föreningen vill lyfta frågor kring tandreglering.

/Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev