Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Praktikertjänst släpper bok om coronapandemin

Vårdföretaget Praktikertjänst har under ett år dokumenterat hur coronapandemin påverkat tandvården och hälso- och sjukvården. Resultatet är boken ”Tillsammans genom pandemin – om människorna som stod upp när vi behövde dem som mest”, som tillsammans med en dokumentärfilm med samma namn är Praktikertjänsts bidrag till att belysa pandemins effekter.

Boken bygger på ögonvittnesskildringar från en rad platser i Sverige om hur vården fungerade – och ibland inte fungerade – under pandemiåret 2020 och en bit in på 2021. En till en början ganska mörk bild, som ljusnar allteftersom vaccineringen fortgår och virusvågorna långsamt avtar.

– Med boken vill vi belysa och sammanfatta pandemins effekter på samhället, och framförallt dess påverkan på tandvården och hälso- och sjukvården. Boken visar hur vårdens medarbetare tillsammans är tillräckligt starka för att hantera en pandemi av ett aldrig tidigare skådat slag, säger Carina Olson, Praktikertjänsts vd och koncernchef.

I boken intervjuas sjuksköterskor, tandläkare, läkare och fysioterapeuter samt företrädare för Socialstyrelsen, Vårdföretagarna och Sveriges kommuner och regioner, SKR. Den tar sin utgångspunkt i mars 2020 när pandemin når Sverige med full kraft, avslutas i samband med vaccinationskampanjen under vintern och våren 2021 och belyser även frågor som digitaliseringen och vårdskulden.

– Med boken dokumenterar vi ett unikt skeende i samhället, och kanske framförallt i vården. Hela Praktikertjänst med cirka 7 000 anställda påverkades på ett eller annat sätt och genom boken lyfter vi fram alla de otroliga insatser som genomförts för att kunna ge patienterna vården de behöver, säger Carina Olson.

Bokens förord är skrivet av Göran Hägglund, tidigare socialminister för Kristdemokraterna. Han skriver bland annat:

-Vi människor har en förmåga att snabbt glömma. Det gäller särskilt sådant som är obehagligt eller omskakande.”

– Det är viktigt att vi lär av pandemin och inte glömmer hur samhället påverkades och hur vården ställde upp, ställde in och ställde om. Pandemins effekter fortsätter att påverka oss och vi måste lära av historien och vässa förmågan till nästa gång. För det är knappast den sista krisen samhället kommer att drabbas av, säger Carina Olson.

Både boken och dokumentären (16:09) har tagits fram i samarbete med Tale Content Creators. Journalisten och läkaren Stefan Sjödin har skrivit texterna och Mattias Bardå har fotograferat. Redaktör för boken är Erik Magni.

Källa: Praktikertjänst

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev