Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Praktikertjänst varslar 3 200 anställda om korttidspermitteringar inom tandvård

Vårdkoncernen Praktikertjänst har beslutat att från och med måndagen den 30 mars, och sex månader framåt, korttidspermittera alla anställda på tandvårdsmottagningar och dentallaboratorier. Korttidspermitteringen omfattar omkring 3 200 anställda på cirka 900 mottagningar och laboratorier i alla 21 regioner.

Varslet om korttidspermitteringar inom tandvård berör ungefär en tredjedel av Praktikertjänsts 9 000 anställda och sker mot bakgrund av den rådande coronapandemin som under de senaste veckorna kraftigt påverkat Praktikertjänsts tandvårdsverksamheter över hela landet.

’- Tyvärr innebär de rådande omständigheterna att vi inte har något annat val än att korttidspermittera. Det är en exceptionell situation för många medarbetare och verksamheter och på många håll har klinikernas tidböcker mer eller mindre raderats, säger Carina Olson, Praktikertjänsts vd och koncernchef.

Praktikertjänst är Sveriges största privata vårdgivare och den största privata aktören inom tandvård. Och just den privata tandvården har påverkats extra mycket av coronaviruset eftersom medelåldern bland patienterna är omkring 60 år.

’- Det har varit ett tufft beslut, men helt nödvändigt för att på sikt rädda arbetstillfällen och kliniker. Samtidigt har vi ambitionen att inte stänga några mottagningar och att alla anställda ska komma tillbaka på full fart så snart vardagen är tillbaka till det normala, säger Carina Olson.

Korttidspermitteringen berör tandläkare, tandsköterskor, tandhygienister, tandtekniker samt övrig personal inom tandvård och sker med en omfattning på 60 procent av ordinarie arbetstid.

– Våra kliniker kommer att jobba på i den takt som de har möjlighet till och förhoppningen är att erbjuda tandvård till alla som behöver det. Samtidigt är det viktigt att patienter som är över 70 år inte erbjuds tandvård annat än i akuta situationer. Minskar vi de sociala kontakterna så minskar även risken att smittas, säger Carina Olson.

Samtidigt ansöker Praktikertjänst om preliminärt statligt stöd för korttidspermitteringarna från Tillväxtverket för sex månader från och med den 30 mars. Alla anställda som berörs kommer att behålla 92,5 procent av den ordinarie månadslönen. Praktikertjänst har också påkallat förhandling med samtliga fackförbund som berörs.

Källa: Praktikertjänst

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev