Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Presstekniken fyller 30 år: Framgångssagan inom estetisk tandvård bara fortsätter

1991 presenterade Ivoclar Vivadent ett helt nytt sätt att framställa dentala restaurationer. Som en av de världsledande tillverkarna av integrerade lösningar för dentala applikationer, hade dentalbolaget från Liechtenstein en banbrytande idé om att pressa helkeramiska material och så utvecklades presstekniken. Denna process betraktas som en milstolpe inom estetisk tandvård och som en beprövad och säker framställningsmetod.


Den beprövade och säkra Ivoclar Vivadent presstekniken

Någonstans i världen cementeras var fjärde sekund en restauration framställd med pressad keram från Ivoclar Vivadent. Trots att andra framställningsmetoder har tillkommit, fortsätter tandläkare och tandtekniker att lita på denna unika process – med stor entusiasm. Presstekniken fortsätter att vara toppmodern. 

Guldlegeringar brukade tidigare vara det bästa materialet för tandläkare och tandtekniker, som önskade att minimera risken för intolerans hos patienterna. Dock uppvisade dessa material brister när det gällde det estetik och nötningsbenägenhet och de kunde inte uppfylla behovet av metallfria lösningar. Som svar på tandvårdens behov och krav, kom Ivoclar Vivadent på idén att pressa helkeramiska restaurationer och etablerade en helt ny utvecklingsstrategi.

Fantastiska helkeramer

Varmpressningstekniken, som till en början användes för att pressa IPS Empress-keramer tillsammans med Programat-pressugnarna, utvecklades stadigt till ett verkligt alternativ till de dentala gjutlegeringarna. Hel-keramiska restaurationer visade sig erbjuda många fördelar: kompatibilitet med den naturliga tandstrukturen, neutral i relationen till andra material, ljustransmission jämförbar med den dentala emaljen och ett tandliknande utseende – detta till stor del tack vare den nästan osynliga kantanslutningen. Passionen för estetiska restaureringar har genom åren lett till kontinuerlig vidareutveckling av estetik, funktionalitet och styrka.

En ny milstolpe: IPS e.max

2005 introducerade Ivoclar Vivadent ytterligare ett material, som kom att bli en milstolpe: litiumdisilikatglas-keramen IPS e.max. Armin Ospelt, Senior Director för Global Business Unit Labside Analog sa följande om den banbrytande presspucken: “IPS e.max Press har dagligen bekräftat sin långa livslängd genom det kliniska arbetet. 100 miljoner restaurationer och en överlevnadsgrad på 96.2 % talar sitt tydliga språk. IPS e.max-garantin är lika övertygande som själva materialet.”

Framtidsorienterat workflow

Då behovet av ökad produktivitet växer, krävs nya och effektiva tillverkningsmetoder. Därför utvecklades PrograPrint 3D utskriftssystem som ett komplement till den konventionella varm-pressningsprocessen och gav tandteknikerna möjlighet att prova digitalframställning. Systemet hjälper till att förkorta de tidskrävande stegen och därigenom maximeras en effektiv framställningsprocessen. Trots detta är hantverksskicklighet och ett tränat öga tandteknikerns viktigaste tillgång för att ge restaurationerna en unik touch. Totalt sett ökas effektiviteten på det tandtekniska laboratoriet tack vare att flera uppvaxningar kan framställas i en utskrift. Det tandtekniska laboratoriet får inte bara fördelar från ökad produktivitet utan även från de mervärden som skapas.

Laboratorietestad och framtidssäker

Den 30-åriga framgångssagan för presstekniken är ett bra tillfälle för Ivoclar Vivadent att fira. En informativ hemsida har tagits fram, som i detalj visar denna tillverkningsmetods egenskaper och fördelar. Alla registrerade besökare på sidan deltar i en tävling, där man kan vinna attraktiva priser. Högsta vinsten är en toppmodern Programat EP 5010 G2 press- och keramugn. Det lönar sig att vara med.

Om Ivoclar Vivadent

Ivoclar Vivadent, med huvudsäte i Schaan, Liechtenstein, är en av världens ledande tillverkare av innovativa lösningar för högkvalitativa dentala applikationer. Företagets framgång baseras på en omfattande portfölj av produkter och system, starka forsknings- och utvecklingsmöjligheter och tydligt engagemang för träning och fortsatt utbildning. Bolaget säljer sina produkter i c:a 130 länder, har 47 dotterbolag och filialer och har ungefär 3500 anställda globalt.  Mer information om Ivoclar Vivadent finns tillgänglig på www.ivoclarvivadent.com.

 

Text och bild: Ivoclar Vivadent

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev