Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Partnersamarbete

PRODUKTNYHET

1 november 2023

Prettau® 3 Dispersive® zirkoniumdioxid

Presentation av och teknisk information om det senaste Prettau®-materialet för estetiska restaurationer

Efter den klassiska Prettau® zirkoniumdioxid, som har använts sedan 2006 för estetiska dentala restaurationer, har dentalföretaget Zirkonzahn lanserat den nya Prettau® Dispersive®-serien, speciellt avsedd för monolitisk design. Prettau® Dispersive® är försedd med en varsam och naturlig färggradient redan under tillverkningsprocessen, genom en teknik som inte distribuerar färger i lager utan ”fördelar” dem jämnt. Det senaste tillskottet, Prettau® 3 Dispersive® zirkoniumdioxid, har förfinats med hjälp av det nya konceptet Gradual-Triplex-Technology, som består av en trefaldig färggradient, ökad genomskinlighet och hög böjhållfasthet. Förutom tillägg av den jämna färggradienten, har även graden av genomskinlighet och böjhållfasthet förändrats. Ökad genomskinlighet incisalt leder till en mycket genomskinlig incisalkant, medan den ökade böjhållfastheten cervikalt resulterar i extremt hög böjhållfasthet vid tandhalsen. Detta skapar restaurationer med ett mycket naturligt utseende. Prettau® 3 Dispersive® kan användas för reducerade eller monolitiska singelkronor, inlays, onlays, skalfasader och flerenhetsbroar med barstöd, och är särskilt lämpligt för monolitiska rehabiliteringar.

Densitet – ~ 6 g/cm3
Böjhållfasthet – 670 MPa (incisalkant) – 1 200 MPa (tandhals)
Weibull-modul – ~ 8
Vickers hårdhet – 1 250 HV10

Med Prettau® 3 Dispersive® är monolitiska zirkoniumdioxidrestaurationer nu redo att levereras utan ytterligare färgning. För ett ännu mer patientspecifikt resultat kan strukturerna ytterligare karaktäriseras med färgvätskor. Alternativt kan en minimal cutback användas för applicering av ett tunt lager av Fresco-keramer. Dessa nya kerampastor, utvecklade för både gingivala och incisala områden, kräver inte längre någon ytterligare färgning, och tack vare de låga krympvärdena är en bränningsprocess tillräcklig för att slutföra tand- och gingivaformen. För en slutlig protes som matchar patientens naturliga tandfärg kan den särskilda Zirkonzahn Shade Guide Prettau®-serien användas. Den består av monolitiska provtänder av zirkoniumdioxid och finns form av en premolar samt en övre och undre incisiv (även med en minimal cutback för individuell karakterisering). Om materialet i den färgguide som används och materialet i zirkoniumdioxidkronan är identiska kommer färgen på zirkoniumdioxidrestaurationen att överensstämma 1:1 med patientens naturliga tandfärg.

Hela Prettau®-serien tillverkas vid Zirkonzahns produktionsanläggningar i Italien. Med fullständig kontroll över hela produktionsprocessen kan företaget garantera högsta standard och kvalitet. Serien omfattar olika material för att täcka patientens alla behov och kliniska indikationer.

För mer information

Källa: Zirkonzahn

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev