Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Debatt

13 januari 2012

Pris, inte kvalitet när journalisterna bevakar tandvården

Det finns journalister och journalister. Några vågar liv och frihet genom att ta sig in och utforska stängda områden. Andra tycks mest jaga sensationella lågpriser.

Varför vill media bara prisjämföra? Du som är journalist med intresse för tandvårdsfrågor, varför jobbar du inte på samma sätt som dina kolleger som skriver om viner eller bilar? De fokuserar på vinernas och bilarnas kvalitetsskillnader och prisvärdhet, inte vilket vin eller vilken bil som är absolut billigast.

En klassisk journalistbedrift utfördes av Henry Morton Stanley (1841-1904). Han blev utsänd av tidningen New York Herald för att leta rätt på missionären David Livingstone. I november 1871 fann han Livingstone vid Tanganyikasjön och ska då ha yttrat de berömda orden: ” Doctor Livingstone I presume?” (Dr. Livingstone, förmodar jag?)

Varför så sällan good news?

Den journalistik jag följer, den som handlar om tandvård, är inte fullt så heroisk. Dessvärre ger den ofta en bild av tandvården som inte stämmer med min. Hos mig är patienterna överlag lyckliga och glada över vad jag gör för dem. Patienter vänder sig till mig med förtroende; de vet att de kan lita på mig och mina rekommendationer. Jag bemödar mig om att relationen patient-tandläkare ska bli den allra bästa. Jag är också angelägen att göra patienten medbestämmande och medagerande i behandlingen. Min ”motprestation” är att ständigt fortbilda mig i yrket, att se till att leverera det bästa för patienterna.

Efterlyser nyanserad journalistik

Artiklar av typen ”Här hittar du billigaste och bästa tandläkare” stärker knappast medierna som konsumentupplysare i tandvårdsfrågor. Inte ska väl allmänheten ges uppfattningen att all tandvård är likvärdig och att det därför gäller att komma så billigt undan som möjligt! Jag efterlyser en insiktsfull, professionell tandvårdsjournalistik, exempelvis om skillnader i olika tandläkares fortbildning och kompetensutveckling. Eller en korrekt beskrivning av verkligheten bakom prisvariationerna – att det ofta råder stor skillnad på porslinskronor och porslinskronor, beroende på vilken teknik som används och i vilken världsdel kronorna är tillverkade. Visst är det bra att jämföra priser, men om man inte samtidigt jämför vad man får för pengarna blir informationen platt.

Calle Hagman Tandläkare Brämhult – Varberg

Källa: Calles blogg ››

Dental24s kommentar: Calle, du är välkommen arbeta som journalist med intresse för tandvårdsfrågor för Dental24! Vi jobbar just med det du efterlyser i din artikel. Forstsättning följer på Dental24 inom kort! /Per

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev