Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Referat

23 maj 2018

Privattandläkarna uppmanar politikerna att inte blanda ihop tandvård och sjukvård

Caroline Nordqvist Orsucci, ordförande för Privattandläkarna, inledde en välbesökt Privattandläkardag 2018 med en uppmaning till landets politiker att inte blanda ihop tandvården med övrig sjukvård. Dagens tandvårdsstöd fungerar i grunden bra och förändringar av tandvårdsstödet bör ske inom ramen för dagens system.


Tidigare statsminister Göran Persson var en av talarna på Privattandläkardagen och den som initierade avregleringen av tandvården. Foto: Katja Skarphed

Göran Persson nöjd med avregleringen av tandvården

Därefter tog förre statsministern Göran Persson vid. Han talade brett om sina år i politiken och i maktens centrum. Som statsminister är han kanske mest känd för budgetsaneringen under 1990-talet, men inom tandvården är han mest känd för avregleringen av tandvården. Han initierade även 2008 års tandvårdsutredning. På det stora hela är han nöjd med reformen även om han pekade på att det ständigt finns ett behov av att genomföra förbättringar. Framöver tror Göran Persson att de som är 65 år och äldre kommer att bli tandvårdens stora utmaning.

Bygga vidare på det som fungerar

Merit Lindberg och Lars Olsson, vd respektive näringspolitisk chef för Privattandläkarna, presenterade årets branschrapport. Svensk privattandvård är framgångsrik, återigen hamnar den privata tandvården i topp i Svensk Kvalitetsindex kundnöjdhetsmätning och vi har världens bästa tandhälsa.

Merit Lindberg framhöll att det inte innebär att det saknas utmaningar på sina håll, t ex vad gäller barn- och ungdomstandvården, men att tandvården fungerar så pass bra som den gör är ett resultat av några väl genomtänkta reformer. Hennes uppmaning var därför att bygga vidare på det som fungerar.

”Det är kombination av fri etablering, fri prissättning, fritt val av vårdgivare, kompletterat med ett högkostnadsskydd som har gett svenskarna en tandvård i världsklass och det ligger därför i allmänhetens intresse att värna detta”, konstaterade Merit Lindberg.

De medelstora företagen blir större

Lars Olsson avslutade med att redogöra för trender och utveckling inom tandvården. Han konstaterade bland annat svenskarna fått allt bättre tandhälsa med fler kvarvarande och intakta tänder. Något som han framhöll i ett ”historiskt perspektiv innebär radikala förbättringar”. En annan intressant utveckling är den som sker på tandvårdsmarknaden, där de medelstora företagen blir större.

Tandvårdsstödet 10 år

Nästa talare var Sofia Wallström, generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsverket, med lång erfarenhet från olika tjänster inom offentlig sektor. Bland annat var hon huvudsekreterare i tandvårdsutredningen inför för tandvårdsreformen 2008 och hon talade på temat ”tandvårdsstödet 10 år”. Hon berättade att ett viktigt inslag var att skapa strukturer för kostnadskontroll och att det referenspriser och regelverk var viktiga inslag i detta.

Apropå ”10-åringen” menande att det är bit kvar på en fungerande marknad eftersom patienten alltid befinner sig i underläge. Det är viktigt att patienten vet vad det kostar. Och som bekant håller TLV på att utveckla en prisjämförelsetjänst som skall vara klar till sommaren.

Mark Levengood, känd från TV och mycket annat, höll dagens sista anförande som handlade om vikten av att vara öppen för förändringar och förnyelse.

Utmärkelse till Region Halland och Wasa Tandklinik 

Privattandläkardagen avslutades med underhållning, galamiddag och prisutdelning under kvällen. För första gången delades Privattandläkarna Award ut i fyra kategorier: Årets tandvårdsföretag, Årets tandvårdsmottagning, Årets marknadsförare av medlemskapet och Bästa landsting för barn- och ungdomstandvård. Region Halland segrade i den sistnämnda kategorin medan Wasa Tandklinik blev Årets tandvårdsföretag.

 

Av Jacob Rennerfelt
Verksamhetsanalytiker
Privattandläkarna

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev