Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Branschrapport

27 november 2023

Privattandläkarnas branschrapport 2023

Den privata tandvården tar ett stort samhällsansvar och utan de privata vårdgivarna skulle tandvården inte fungera, visar Privattandläkarnas branschrapport. Två tredjedelar av alla vuxna patienter går till en privat vårdgivare.

Svensk vuxentandvård fungerar bra. Den privata tandvården finns över hela Sverige. 98 procent av Sveriges befolkning bor i en kommun med minst en privat vårdgivare. Tandhälsan bland vuxna i samtliga socioekonomiska grupper har stadigt förbättrats sedan det statliga tandvårdsstödet infördes 2008. Det är därför viktigt att tandvårdsutredningen om ett förstärkt högkostnadsskydd tar hänsyn till de faktorer som utgör grunden för en framgångsrik tandvård.

Siffrorna talar klarspråk

Den privata tandvården utför två tredjedelar av all tandvård på vuxna patienter. Det är samhällsnytta, välfärd och samhällsansvar omvandlat i praktiken. Risken är att allt det förstörs av stora reformer, som kraftigt förändrar villkoren för tandvårdsbranschen. Privattandläkarna deltar gärna i samtal och dialog om vilka åtgärder som behövs för att en fungerande tandvård ska bli än bättre. Vi är dock övertygade om att den fria prissättningen, fri etablering och patientens fria val kommer att vara nödvändiga ingredienser även i morgondagens tandvårdsstöd för vuxna, säger Lars Olsson, näringspolitisk chef, Privattandläkarna.

Privattandläkarnas branschrapport redogör för fakta, statistik och händelseutvecklingen inom tandvården. Branschrapporten utkommer årligen och är den nionde i ordningen.

Läs mer: Branschrapport 2023

Källa: Privattandläkarna

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev