Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

SKATTEREGLER

5 februari 2020

Privattandvården kompenseras inte för vårdmomsen

Vårdmomsen som infördes 1 juli 2019 medförde stora kostnadsökningar för privata vårdgivare inom tandvården och försvårade samtidigt möjligheten att bedriva tandvård i glesbygden.

I budgetpropositionen avsatte regeringen 210 miljoner kronor till privata vårdgivare för att kompensera dem för de ökade kostnaderna med anledning av vårdmomsen. I förra veckan fattade regeringen beslut om fördelningen av dessa 210 miljoner kronor och det står nu klart att de inte kommer tandvården till del.

– Det är djupt olyckligt och mycket orättvist att den privata tandvården inte kompenseras för de ökade kostnaderna. I slutändan är det patienterna som blir de stora förlorarna, säger Merit Lindberg, vd för Privattandläkarna.

I budgetpropositionen meddelade regeringen även att de skyndsamt skulle tillsätta en utredning, vilken skulle se över om det finns EU-rättsliga förutsättningar för att, i stället, införa en alternativ ordning, som innebär att dagens effekter neutraliseras för berörda aktörer. Hittills har regeringen inte tillsatt någon utredning.

– Det är viktigt att utredningen tillsätts snarast och att den arbetar fram ett förslag som innebär att alla led i utförande av vård undantas från moms, säger Merit Lindberg, vd för Privattandläkarna.

Källa: Privattandläkarna

Relaterat:

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev