Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Redovisning för tandläkare sedan 1994

Inte den största redovisningsbyrån på marknaden, men en av få som enbart servar tandläkare. Med starka samarbetspartners ger Preventum Partner full service åt sina tandläkarkliniker och behåller den nära kontakten.

Henrik Bergehäger, VD för redovisningsbyrån Preventum, en del av Almasoft

För Preventum är det tandläkare som gäller. Företaget har en lång och gedigen erfarenhet av redovisning för tandläkare.

– Hela vår bokföring är uppbyggd från en tandläkares synvinkel. Det skall vara lättöverskådligt och tydligt. Vi använder en kontoplan som är justerad för tandläkare, säger Henrik Bergehäger, VD för Preventum Partner.

– Vi utgår från branschens nyckeltal på de olika posterna. Vi kan då tidigt flagga för siffror som avviker. Ofta upptäcker vi upplägg som vår kund inte riktigt tänkt över. Då tipsar vi om sätt att spara pengar.

Nära allians med samarbetspartners

Preventum samarbetar med Qdent, Dental Eye och Almasoft. De företagen ingår i samma koncern, tillsammans med bland annat DAB. Preventum har även partneravtal med företag utanför koncernen, såsom Söderberg & Partner. Ett telefonsamtal till Preventum kan vara en genväg in till trygg support och hjälp med det mesta inom ekonomi.

– Vi har helhetsbilden. Det är vår styrka. Vi har varit på marknaden sedan 1994 och har enbart jobbat med privattandläkare. Det är snart 30 år. Det säger väl någonting om oss.

Proaktivitet gör skillnad på en tuff marknad med flera stora aktörer. Att kunna ge tips och råd åt kunderna är en del av Preventums affärsidé. Mindre kunder uppskattar de flexibla lösningarna och den personliga servicen.

– När kunder kommer till oss får de bestämma allt. Vi har hört att andra aktörer på marknaden slänger fram färdiga standardkontrakt med rigorösa regler. Vi kan bara säga ”Reglerna är så här. Vi har inte hittat på dem”. Vi kan inte styra, vi kan bara råda.

Vägleder om lön och utdelning 

Frågor om lön och utdelning är vanliga. Det är komplicerade frågor som alla företag behöver vägledning i. Ett vanligt exempel är nivån på den lågbeskattade delen av aktieutdelningen. Tar man ut för mycket, kan det bli en skattesmäll.

– Då är det viktigt att man är proaktiv. Utdelningens storlek baseras ju på den lön man plockade ut året innan. Så det gäller att ha löpande kommunikation om utdelningsutrymmet.

Pandemin blev en utmaning för många tandläkare. Nu märktes verkligen behovet av stöd från sin redovisare. Preventum kunde bidra med tips och goda råd.

– Med ganska enkla medel kunde tandläkarna få bättre likviditet, till exempel genom att oftare ta betalt med kort eller att korta ned kredittiden vid förfallodatum. Sedan har vi också kreditlösningen ALMA One från Almasoft, där tandläkaren får pengarna direkt och patienten får en faktura.

Pandemi och behovet av digitala tjänster

Pandemin accelererade även behovet av digitala kanaler. Preventum är digitala sedan länge, men arbetar ständigt på att förbättra den digitala närvaron.

– Tanken är att vi ska hitta en helt digital lösning åt våra kunder som samtidigt är hållbar på lång sikt. Då allt fler sköter mer eller mindre allt med sin smartphone vill vi kunna utnyttja det på ett bättre sätt vilket kommer öka vår attraktionskraft hos dagens tandläkare.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev