Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

12 februari 2014

Regelbunden vidareutbildning prioriteras av tandläkare och tandtekniker i Dawson Study Group

En grupp svenska tandläkare och tandtekniker med särskilt intresse för kosmetisk tandvård träffas regelbundet på eget initiativ för att förkovrar sig. En av initiativtagarna, tandläkare Thomas Milstam som rapporterar här från Dawson Study Groups senaste möte i Malmö.

 

Bildandet av första Dawson Study Group i Sverige

 

För ganska många år sedan startade den första Dawson Study Group på initiativ av några namnkunniga svenska kollegor. Avsikten var att träffas 2 ggr/år för att utbilda sig vidare, och diskutera omfattande och svåra fall enligt Peter Dawsons principer. Gruppen skulle inte vara för stor, utan består av 12 tandläkare och tandtekniker tillsammans. De flesta är också fullvärdiga medlemmar i SACD (Swedish Academy of Cosmetic Dentistry). Arrangemangen sköttes av medlemmarna i deras respektive hemstäder. Dr. Ian Buckle från BD-Seminars, Wirral, England – auktoriserad utbildare från The Dawson Institute i Florida – har varit med på våra möten som föreläsare, diskussionspartner och kunnig kollega. Kravet på medlemmarna i gruppen är att man regelbundet ska delta i hands-on kurser enligt Dawson i antingen Wirral, England eller Florida. Utbildningen tillhandahålls inte på våra utbildningsinstitutioner i Sverige. Våra bettfysiologiska avdelningar har en avvikande syn på ocklusion än Peter Dawson. Av denna anledning är det viktigt att vi själva utvecklar oss regelbundet. Dawsons principer är dock spridda och accepterade över hela världen. ian-buckle

Dr. Ian Buckle

 

Flera Study Groups i Sverige

Några år senare startade ytterligare en Dawson grupp nr. 2 med tyngdpunkten förlagd till Göteborgstrakten. De har också träffats regelbundet några gånger per år. När vi hade vårt möte i Norrköping i september hos Peter Franzén, beslöts att sondera för en första träff med bägge grupperna. Uppdraget att arrangera detta möte gick till Tandtekniker Ann André och Tandläkare Thomas Milstam och hölls den 17-18 januari 2014 i Malmö. Inbjudan gick även till ytterligare 5 personer som regelbundet deltagit i utbildningarna. Tillsammans var vi 30 deltagare. Första dagen träffades respektive grupp för sig. Ian Buckle deltog i vår grupps möte på Renaissance Hotell vid Lilla Torg.

 

Föreläsning av Ian Buckle

Lördagen samlades bägge grupperna på hotellet för att som vanligt lyssna på intressanta föreläsningar av Ian Buckle. Han talade om ”Minimally invasive restoration of the worn dentition” och ”Complete Dentistry in 3D-digital Dawson dentistry”. Innan hemresan åt vi en gemensam lunch.

 

Social aktivitet med gemensam matlagning

Vi hade också en gemensam social aktivitet på fredagskvällen som blev mycket omtalad och uppskattad. Tillsammans lagade vi i olika lag en högklassig 4-rätters middag på Mat och Vin i Slottsparken i Malmö under ledning av Peter Skogström (årets kock 2007) och hans team. Hans hustru Marie blev vinnare i dessertmästarna i TV alldeles nyligen och det märktes tydligt i sista rätten. Det blev ett förträffligt sätt för grupperna att lära känna varandra närmare. Calle Hagman sade som vanligt några väl valda ord och tog vissa initiativ framåt.

 

Göteborg nästa gång och 3:je grupp på gång

Vi beslöt att grupperna skall träffas en gång per år tillsammans. Nästa gång i januari 2015 i Göteborg under ledning av Martha Wedenmark. Det beslöts också att starta en 3:je grupp med tyngdpunkt i Sundsvall under ledning av Annika Korvo.

Även om mötet inte var ett 3-kungamöte, så kändes det historiskt och starten på något nytt. Det fantastiska och gemensamma som vi alla har är att hjälpa varandra framåt och bara bli bättre och skickligare tandläkare och tandtekniker, allt till gagn för våra patienter.

 

thomas-milstam

Av tandläkare Thomas Milstam, Malmö

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev