Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Restaurationer med singelkronor av monolitisk zirkoniumdioxid

Restauration tillverkad för en äldre patient med tandsubstansförlust och nedsatt vertikal dimension. Syftet med behandlingen var att restaurera patientens tänder och bevara så mycket som möjligt av den kvarvarande tandstrukturen med hjälp av hållbara zirkoniumdioxidkronor tillverkade med Gradual-Triplex-Technology.

Den kvinnliga patienten önskade en hållbar, funktionell och estetisk rehabilitering av de slitna tänderna. Patienten klagade över att maten fastnade och på smärta ibland då hon bet. Hon hade haft gastroesofageal reflux i 20 år. På grund av misstänkt bruxism hade hon fått en bettskena flera år tidigare. Men eftersom patienten genomgått flera konservativa behandlingar passade bettskenan inte längre och tandslitaget intensifierades av bruxism. Den intraorala undersökningen visade generaliserad tandsubstansförlust och nedsatt vertikal dimension.

Det tekniska och kliniska teamet föreslog singelkronor av monolitisk zirkoniumdioxid tillverkade av Prettau® 3 Dispersive® (Zirkonzahn). Den planerade behandlingen skulle återställa patientens mun både funktionellt och estetiskt med en hållbar och naturlig restauration som bevarade så mycket som möjligt av den kvarvarande tandsubstansen med hjälp av en minimalinvasiv tandpreparation. Den valda zirkoniumdioxiden med Gradual-Triplex-Technology får redan under tillverkningsprocessen en trippelgradient av naturlig färg, genomskinlighet och böjhållfasthet. Detta material underlättar i hög grad tandteknikerns arbetsflöde i och med att ingen manuell karaktärisering krävs, tack vare färggradienten. I detta fall applicerades dock ett tunt lager keramik för att uppnå ett mer individuellt resultat.

Behandlingen utfördes i enlighet med Zirkonzahns digitala arbetsflöde. Patientdiagnostiken utfördes av tandläkaren med hjälp av PlaneSystem® (tandteknikermästare Udo Plaster, Tyskland), som registrerar patientens ocklusalplan och relaterade ansiktsasymmetrier i patientens naturliga huvudposition. Dessa data kombinerades därefter med 3D-bilder av patientens ansikte som togs med ansiktsscannern Face Hunter 3D samt med digitala modeller för att uppnå en 1:1 virtuell reproduktion av patientens utseende och orala situation, och som användes för digital artikulering. Tanduppsättning utfördes med programvaran Zirkonzahn.Modifier genom att välja dentala morfologier från tandbiblioteket Heroes Collection, som är inkluderat i programvaran och som därefter individualiserades för att matcha tandformerna hos patienten.

Inför inprovning i patientens mun fräste tandteknikern plastmodeller för den övre och nedre tandbågen. Efter att fonetik, funktion, estetik och vertikal dimension kontrollerats och nödvändiga justeringar gjorts skapade tandteknikern en tillfällig restauration av Prime-plast som patienten använde fram till cementeringen av de slutliga zirkoniumdioxidkronorna, samt 26 plastkronor för en definitiv ocklusionstest och estetisk bedömning. De slutliga singelkronorna frästes av råämnet Prettau® 3 Dispersive® i färgen A2 och sintrades. Restaurationernas passning testades på en 3D-modell fräst med skrivaren P4000. För en mer individuell färg karaktäriserades kronorna med ICD Stains 3D från Enrico Steger, fick en tunn skalfasad med Fresco Ceramics och polerades. För att skydda zirkoniumdioxidrestaurationen tillverkades en skena av Therapon Transpa-plast till patienten.

 

Digital artikulering och tillverkning av tanduppsättning i Zirkonzahn.Modifier med det virtuella biblioteket Heroes Collection och Multiview-funktionen.

3D-modell utskriven med skrivaren P4000.

Slutresultat: 100 % monolitisk zirkoniumdioxid med ett minimalt estetisk lager av Fresco Ceramics.

Före/efter cementering av de monolitiska zirkoniumdioxidkronorna

Källa: Zirkonzahn

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev