Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Partnersamarbete

Reportage

22 februari 2024

Revolutionerande tandvårdsverktyg för effektiv drift

Allt som oftast startar en idé med en diskussion över en kaffe, och plötsligt formas en dröm och vision som kan förenkla den allt svårare vardagen i att driva en tandvårdsverksamhet. I detta reportage möter vi Magnus Rosell och Marcus Dagnelid, två vänner som skapat företaget och mjukvaran Knowyn – Know Your Numbers. Vad som befann sig på ritbordet för snart 3 år sedan, är idag ett verktyg som används av nästan 600 kliniker.

Men hur kom det sig att de fick idén att bygga en mjukvara som fokuserade på uppföljning- och drift av tandvårdsverksamheter?

Magnus Rosell har en utbildning som maskiningenjör från Chalmers, och vidareutbildade sig därefter inom organisationspsykologi och LEAN. Med många år av arbete inom olika företag och organisationer, vet han vikten av att ta beslut baserat på rätt information:

”Oavsett i vilken bransch man befinner sig, är oftast den felande länken att man saknar underlag för uppföljning och rätt verktyg för att ta rätt beslut i rätt tid. Jag har genom åren besökt många olika tillverkningsindustrier runt om i Sverige, och slås ofta av hur lite man faktiskt vet om vad som sker på golvet och vad som driver affären framåt, säger Magnus Rosell. Jag hade förmånen att träffa Marcus Dagnelid för många år sedan, och vi klickade direkt på just temat kring optimal uppföljning.”

Marcus Dagnelid & Magnus Rosell

Marcus Dagnelid som är tandläkare och specialist i oral protetik, har varit med och byggt upp flera stora tandvårdsverksamheter med fokus på både allmän- och specialistvård. Genom karriären har han föreläst flitigt på internationell nivå, och rest runt i världen och besökt olika kliniker.

”Jag har alltid varit väldigt nyfiken på hur man kan utvecklas i sitt yrke, men också hur man kan skapa det ultimata teamet i syfte att nå gemensamma mål. Dels har vi alltid utmanat gamla sanningar i våra verksamheter, dels delat med oss av våra misstag längs resan. Tyvärr är man som tandläkare inte utbildad inom företagsekonomi och hur man faktiskt driver en verksamhet på bästa sätt. Adderat till det är svårigheten att få ut rätt data ur journalsystemen på marknaden, vilket försvårar uppföljning och beslutsunderlaget, säger Marcus Dagnelid.”

Med erfarenhet från industrin och tandvård, förstod både Magnus och Marcus att där fanns ett behov av att skapa något nytt. Till en början var det mycket manuellt arbete för att generera insikt i vilka nyckeltal som är intressanta för just tandvård. Kopplat till det fanns också ett antal olika problemställningar som ofta kliniker brottas med.

”Vi startade i liten skala med ett par testkliniker, och därifrån växte det fram en spännande mjukvara och verktyg som idag kallas Knowyn. Att vi på relativt kort tid skulle ha hundratals tandvårdskliniker som kunder, det kunde vi knappt drömma om, säger Magnus Rosell.”

”Styrkan i Knowyn är förstås snabbheten, och att man slipper gå in i journalsystemen för att få detaljerad information kring hur din verksamhet fungerar. Vår egendesignade online dashboard når man på telefon, läsplatta eller dator vart man än befinner sig, säger Marcus Dagnelid.”

Knowyn är alltså ett komplement till ditt journalsystem. Det är framtaget med huvudmålet att ge kliniker en bättre möjlighet att fatta faktabaserade beslut över sin verksamhet, och att följa hur den verksamheten presterar på dagligbasis.

Knowyn möjliggör uppföljning av både finansiella och odontologiska nyckeltal varje dag utan att vara uppkopplad emot journalsystemet såväl på koncern som behandlarnivå. Man kan följa debiteringar, enskilda åtgärdskoder, besök och på så sätt öka sin kvalitetssäkring på ett helt unikt sätt.

Utöver relevanta nyckeltal finns det inbyggda verktyg kring uppföljning på patientnivå för att kunna ge dom planerad vård innan högkostnadsskydd går ut eller veta vem som fått kostnadsförslag som inte följts upp.

Knowyn läser in data helt anonymiserad och enligt gängse regler för GDPR. Detta sker med en unik mjukvara som läser av data ur journalsystem och presenterar den på ett lättförståeligt och logiskt sätt. Knowyn är dessutom idag kompatibelt med flera olika journalsystem; OPUS, Alma och Muntra i Sverige samt Al Dente i Danmark från och med mars månad.

”Vår ambition är att expandera Knowyn vidare till fler journalsystem i Norden, och där kommer vi att arbeta flitigt för att täcka både Norge och Finland innan året är slut. Sedan drömmer vi förstås om andra länder i Europa och även USA, och om vi når våra mål så skall Knowyn finnas på tusentals kliniker ett år från idag, säger både Magnus och Marcus.”

Är du nyfiken på vad Knowyn är och vad det kan erbjuda Dig och din klinik? Missa då inte kommande webinar för dels Muntra kunder, dels alla andra journalsystem.

Webinar med Knowyn & Muntra

Webinar med Knowyn

Källa: Knowyn och Muntra

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev