Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Riksstämman 2022 visar upp hur tandvården kan och bör utvecklas

Riksstämman och Swedental är årets höjdpunkt för tandvårdssverige. Evenemanget rycker allt närmare. 16 – 18 november är det dags på Svenska Mässan i Göteborg. Dental24 har pratat med tandläkare Farid Akhlaghi, specialist i parodontologi och ledamot i Riksstämmenämnden.

Hur skulle du beskriva Riksstämman för någon som aldrig varit där?

– En mötesplats där man presenterar senaste vetenskap med framtidssyn i fokus. Kunskap som var ”sann” igår, behöver inte vara lika ”sann” idag. Samspelet mellan forskning, klinik och patientens ökade krav mynnar ut i nya metoder som måste jämföras med de behandlingstekniker som hittills har varit rådande. Vi lyssnar på föreläsare med spetskompetens och träffar kollegor i ett socialt nätverkande, och denna gång i en vacker stad, som Göteborg.

Vilken är målgruppen för Riksstämman 2022?

– Bra fråga! Vi är noga med att poängtera att Riksstämman är för alla inom tandvården. Det blir mer och mer aktuellt att arbeta interdisciplinärt. Alla måste förstå hur de andra arbetar. Vi har avpassat innehållet för att det skall ge något till alla.
– Dessutom samlas flera tusen personer inom tandvårdsbranschen på mässgolvet. Detta skapar ett fantastiskt tillfälle att nätverka med personer som är verksamma inom samma bransch.

Tandläkare Farid Akhlaghi, specialist i parodontologi och ledamot i Riksstämmenämnden.

Tandläkare Farid Akhlaghi, specialist i parodontologi och ledamot i Riksstämmenämnden.

Kan du berätta lite om innehållet!

 Vi har ett sextiotal olika föreläsningar. Temat är ”att möta vår tid” med fokus på kost och miljö varvat med aktuell odontologisk kunskap. Den digitaliserade världen återfinns även i många föreläsningar. Vi har försökt att hitta något för alla besökare. Alla skall få möjlighet att lyssna på något som de jobbar med och är intresserade av.
– Mässans innehåll har tagits fram i nära dialog och samarbete med ämnesföreningar, organisationer, myndigheter och företag som alla verkar för utveckling inom yrket.

Vilka är dina personliga favoriter i programmet?

– Något som jag verkligen brinner för är interdisciplinärt samarbete. Ingen klarar sig ensam idag. Man måste vara en i gruppen. Det interdisciplinära återfinns i flera föreläsningar. Där vill jag bland annat lyfta fram ett symposium som heter Akut smärta i munhålan och dess behandling – Ett interdisciplinärt synsätt samt ett seminarium om digital protetik med rubriken Digital tandvård 2.0

Estetik är omtalat just nu. Finns det några föreläsningar som tar upp det?

– Ja, självklart. Det finns flera föreläsningar som berör området. Dessutom illustreras estetiken i en av presentationerna i ett större perspektiv. Estetik handlar inte bara om vita tänder och tandköttskorrigeringar. Det finns även patienter som lider bland annat av cancer med stort behov av rekonstruktiv kirurgi. Detta kommer att diskuteras i en föreläsning med rubriken Defekter i mun- och ansiktsregionen. Vad kan man göra för att öka patienternas livskvalitet? Det är ett estetiskt perspektiv som ger en patient människovärdet tillbaka.

Ni har fått mycket beröm för invigningarna tidigare år. Vad kan vi vänta oss i år?

– Vi tror att vi har lyckats att få ihop en pampig invigning, med många högklassiga presentationer, prisutdelningar och musik. Emma Franz forskare på Karolinska Institutet, ger i sin presentation med rubriken ”Så vaccinerar vi oss mot infodemin” information om hur vi bör förhålla oss till all den information som vi översköljs av på daglig basis. Professor Stohler, världskänd föreläsare från Columbia University, ger en visionär framställning över nya möjligheter i morgondagens tandvård. Jag intervjuar radioprataren Peter Sandholt från Mix Megapol, som under hela sitt liv har haft tandläkarskräck. Vi talar alltså om en person som vågar prata i radio inför en stor publik, men som inte vågade söka tandvård.

Kanske en dum fråga att ställa till dig som själv är göteborgare, men är Göteborg en bra mäss-stad?

– ”Allt är gott i Göteborg”. Vi har ju fördelen av att Svenska Mässan ligger centralt beläget i Göteborg. Det finns flera krogar i världsklass i närheten. Kulturutbudet är också jättebra och allt är på gångavstånd från mässan. Vi vet att deltagarna gillar Göteborg.
– Som avslutning önskar vi på Svenska Tandläkare-sällskapet, som arrangör, att riksstämman 2022 skall vara en kreativ miljö, som inspirerar och ger energi samt visar upp hur tandvården kan och bör utvecklas

/Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev