Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Robert Gottlander tillbaka i Sverige – som VD för storsatsande Neoss

Det blåser nya friska vindar hos Neoss, det globala implantatbolaget med den starka svenska anknytningen.
– Nu skall vi kommunicera ut våra lösningar till varje hörn i hela branschen, säger Robert Gottlander, nytillträdd VD med 35 år bakom sig i branschen. Neoss, fortsätter han, är lite av en ”sleeping beauty”. Superstark prisvärd svensk innovation med tänk hämtat från Per-Ingvar Brånemark.

Robert som själv är tandläkare mötte Per-Ingvar Brånemark redan i början av 80-talet. Som nervös student i muntlig anatomi-tenta med professorn.

Per-Ingvar hade en unik utstrålning. Man kände en verklig vördnad för hans person och hans kunskaper. Hans sätt att betrakta den tandlösa patienten som en ”oral invalid” gjorde redan då ett otroligt starkt och beständigt intryck på mig. Det formade mig som tandläkare och styrde i mångt och mycket också mitt agerande under alla år på Nobel Biocare och Henry Schein.

Robert Gottlander

Robert Gottlander

Som väletablerad rådgivare till investerare i den globala dentalbranschen blev Robert Gottlander under 2020 tillfrågad om potentialen i det svenska implantatbolaget Neoss.

Efter en djupanalys insåg han att tiden kommit i kapp Neoss lösningar: Attraktiva priser, extremt fina kliniska långtidsresultat och hög kunskapsnivå bland medarbetarna. Men det som fällde det slutgiltiga avgörandet var Neoss produktsystem.

– Jag tänkte mig för både en och två gånger innan jag sedan accepterade att bli VD, för jag hade egentligen tänkt att trappa ner. Det jag fastnade för är produktsystemen. Allt är så fruktansvärt klokt och enkelt uppbyggt, i samklang med Per-Ingvars ursprungliga tänk. Och det passar dagens marknadssituation som hand i handske. Kraven på estetik och funktion är extremt höga i tandvården. Paradoxalt nog är det just enkelheten i tänket kring Neoss som gör att vi nu snabbt tar marknadsandelar. Egentligen behövde vi bara bli lite bättre på att förklara fördelarna för professionen och patienterna.

I takt med att produktkatalogerna ökat i tjocklek hos de stora implantatbolagen har entrébiljetten till systemen blivit dyrare för tandläkarna. Ju mer utrustning och komponenter som behövs desto mer investering i brickor, lagerhållning och utbildning behövs för att komma igång.

­- Branschen behöver förnyelse och min förhoppning är att vi kan bidra starkt till den. Vi vet som sagt att våra enkla brickor, våra få men flexibla produkter och våra effektiva flöden är ”helrätt” och kostnadseffektiva. Vi har en enda distansanslutning till i stort sett alla implantat. Den och andra vitala delar i systemet kommer vi inte att ändra på. Kompatibiliteten bakåt och framåt i tiden ska finnas där när tandläkare och patient behöver den, inte saknas som hos många billigare system med kortsiktigare tänk.

– Nu satsar vi också mot att leverera marknadens bästa och modernaste utbildnings- och supportpaket till kunderna. Enkelhet, trovärdighet och tillgänglighet är också här vår melodi. Vi kommer att erbjuda en balanserad mix av traditionell skolsalsutbildning förmedlad av riktigt bra pedagoger kompletterad med mycket vass digital kommunikation anpassad för smartphones. Den kunskap som behövs för att lösa problem i ögonblicket måste hela tiden finnas nära vårdgivarteamet.

Den ökade globaliseringen märks också i tandvården med bolag som minskar sin marknadsnärvaro och kommunikation på det lokala språket. Neoss tänker gå åt det motsatta hållet, framför allt i Sverige.

– Jag kan inte nog trycka på hur viktigt Sverige och vårt svenska arv är för våra ägare Care Capital. De är helt inriktade på dentalmarknaden och är mycket pålästa på Per-Ingvar Brånemark och implantologins vagga. De satsningar vi nu gör för att komplettera den redan välutbildade organisationen och våra erbjudanden görs i mycket stor utsträckning i Göteborg. Nästa år fyller Neoss 20 år. Givetvis firar vi det på plats här i staden. Det blir ett högklassigt vetenskapligt och marknadsmässigt program med fokus på moderna kliniska flöden. Professionellt och socialt nätverkande såklart. Det ska bli en rejäl fest.

Avslutningsvis Robert, hur gick det på tentan med Per-Ingvar Brånemark?

– Faktiskt riktigt bra…med beröm godkänd och med ett minne för livet.

 

BIOGRAFI:

Robert Gottlander

Tandläkarexamen, Göteborg 1980.

Kom tidigt i kontakt med professor Per-Ingvar Brånemark. Började 1984 på uppstartsbolaget Nobelpharma, anställningsnummer 6. Hade under åren 1984 – 2011 olika ansvarsområden, framförallt globalt. Var under 2001 – 2011 ansvarig för global marknadsföring och produktutveckling och medlem i företagets ledningsgrupp.

Därefter på Henry Schein Inc, världens största dentalbolag. Ansvarade där globalt för digitala produkter och också för implantatverksamheten. De sista åren verksam som Chief Marketing Officer Dental.

Kom till Neoss som VD 2021 utsedd av nya ägaren, investmentbolaget Care Capital.

Robert och hans fru Eva bor för närvarande i New York, och har 3 barn och 5 barnbarn utspridda i världen. Familjens hjärta finns dock på Klädesholmen utanför Göteborg där Robert också är född och uppvuxen.

Källa: Text och bild från Neoss

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev