Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Rygg- och nacksmärta kan förebyggas inom tandvården

80% av alla tandläkare lider av ryggsmärta minst en gång under sin karriär*. Kiropraktor Laszlo Halasz som grundat Ryggcentrum i Lund menar att problemen orsakas av statisk, ensidig och felaktig belastning och att många problem går att förebygga så att fler får uppleva ett smärtfritt arbetsliv.

 

Som kiropraktor har du behandlat många som jobbar inom tandvården, men också forskat på hur man kan förebygga ryggproblem?

  • Ja, jag ingick i en forskargrupp med forskare från Karolinska Institutet och Syddansk universitet som undersökte i vilka grupper en förebyggande behandling är mest effektiv.


Kiropraktor Laszlo Halasz

Kiropraktor Laszlo Halasz

Vilken typ av problem ser du hos människor som jobbar inom tandvården?

  • Tandvårdspersonal är en överrepresenterad grupp där ganska många får besvär. De flesta har ont i nacken, en del i axlarna, men det förekommer också att man får problem i ländryggen. Problemen kommer ofta av att man sitter mycket, och inte alltid sitter så bra. Det blir inte bättre av att det ibland är stressigt och det bidrar med spänningar och att man inte tar pauser som man borde.

Om man redan har ont, vad ska man göra?

  • Man ska söka hjälp så tidigt som möjligt. Egentligen ska man ta hjälp redan innan man får problem om man verkligen vill vara proaktiv. Ju tidigare vi behandlar, desto snabbare blir man bra. Långvariga problem tar längre tid att komma till rätta med. Om man inte tar hjälp i tid så lär sig nervsystemet att känna igen smärtan och tyvärr så sänks då toleransnivån i det området, vilket gör att man lättare får ont igen.

Hur kan arbetsgivare inom tandvården förebygga smärtproblem?

  • God ergonomi är jätteviktigt, så att det faktiskt går att utföra arbetet utan felaktig och statisk belastning. Bra stolar är nästan ett måste, både en bra patientstol och bra stolar för de som utför behandlingen. Stolar som är ledade och där man kan variera och anpassa positioner är bäst. Bra belysning är också viktigt och hjälpmedel som förstorar är så klart en fördel när man jobbar med så små strukturer. Ser man inte bra så spänner man sig i ansikte och käkar och om man skjuter fram huvudet bara 2 cm så ökar belastningen på nacken med 200 %. Bra stolar och bra belysning skulle leda till mindre smärta och färre sjukskrivningar.

Ett företag som jobbat länge med ergonomiska lösningar för tandvården är KaVo. 1965 introducerade företaget den första stolen där patienten behandlades i liggande läge, vilket revolutionerade tandvården. En av modellerna ESTETICA E70 Vision har fått organisationen AGR:s utmärkelse för sin goda ergonomi.

Minska belastningsproblemen med rätt arbetsposition

För att uppnå bra ergonomi måste behandlingsstolen vara utformad så att behandlaren kan komma åt att arbeta i en bra position. Att behöva luta sig in över patienten från sidan är något som fortfarande förekommer på många håll. En ergonomisk stol ger istället plats för benen under behandlingsstol och har ett nackstöd som går att justera och luta så att undersökning och behandling går att utföra i en optimal position från huvudändan.

Där kan tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister arbeta i en naturlig position, med rak rygg, utan att riskera skadlig statisk belastning. Även långa tandläkare ska få plats med benen under stolens ryggstöd och en kort tandläkare ska kunna sänka stolen för att inte behöva lyfta armarna så högt.

KaVos behandlingsstolar kan höjas upp så att personalen kan sköta behandlingen stående och därmed variera arbetspositionen över dagen.

Rätt belysning är ljusstark men anpassningsbar

För att undvika onödig belastning på nacke och axlar behövs också bra belysning så att alla detaljer framträder tydligt också i de bakre delarna av patientens mun. KaVoLUX™ 540 LED är en omtyckt, ljusstark operationslampa som också har inställningar för olika färgtemperatur. Vid lagningar används dagsljusinställningen för bästa färgmatchning av tand och komposit,  medan andra färgtemperaturinställningar istället ger bättre kontrast och belysning av mjukvävnader. Det minskar risken att man ofrivilligt lutar sig framåt och belastar nacke och axlar under undersökning och behandling.

Bättre ergonomi minskar kostnaderna för sjukfrånvaro

Bra behandlingsstolar, god belysning och ergonomiska operatörsstolar kan tillsammans skapa en mer ergonomisk arbetsplats. Det är en del av det förebyggande arbetet som kan minska klinikernas kostnader för sjukfrånvaro och ge personalen ett smärtfritt arbetsliv.

  • https://www.the-dentist.co.uk/content/news/back-for-the-future

Källa: KaVo

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev