Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

24 september 2009

S-motion vill ha bort godis och läsk i skolan

file_1038

I en motion till socialdemokratiska Skånedistriktets distriktskongress föreslår Stefan A Johansson (S) att det genomförs åtgärder för att få bort läsk, godis och söta mellanmål från skola och förskola. Han stöder sig på en undersökning som Vårdförbundet, Läkarförbundet och Tandläkarförbundet låtit genomföra bland 1 000 föräldrar.

Undersökningen visar att barnens livsstil grundläggs hemma och att föräldrar därför behöver bättre information om näringslära och hälsosam kost. Vårdförbundet, Läkarförbundet och Tandläkarförbundet uppmanar regeringen att ta ett samlat ansvar för barnens hälsa och satsa på en bred och samordnad information om kost och fysisk aktivitet.

Åtta av tio föräldrar anser enligt undersökningen att ungas ökande konsumtion av sötsaker beror på att barnen i alltför hög utsträckning själva får bestämma vad de ska äta och dricka. En lika stor majoritet av föräldrarna vill förbjuda läsk och godis i skolan.

”Många föräldrar frånsäger sig alltså sin auktoritet som vuxna”, skriver Stefan A Johansson i sin motion.

Undersökningen visar också att var tredje förälder till barn i åldern 11-15 år inte är nöjd med den kost barnet får i skolan eller på fritids. Drygt varannan av föräldrarna i denna grupp har vid något tillfälle aktivt försökt påverka detta, men en lika stor andel anser att de inte kan påverka sitt barns kostvanor tillräckligt.

Stefan A Johanssons förslag går ut på samverkan, erfarenhetsutbyte och dialog mellan olika yrkeskategorier som arbetar med barns kost och hälsa och att det genomförs åtgärder för en hälsosam och näringsriktig kost i förskola och skola. Ett sätt är att få bort läsk och godis från skolan samt sötade drycker och mellanmål från förskolan.

Källa: Socialdemokraterna

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev