Så kan Trumps tariffer påverka dentalindustrin
USA:s tariffer och EU:s motåtgärder får ingen drastisk effekt på priser på kort sikt. På lång sikt kan det få konsekvenser. Väldigt få inom industrin och professionen, vare sig i USA eller Europa, ser något positivt i tarifferna.
”Aha, jag visste väl att den hade kinesiska kretskort” BILDEN ÄR AI-GENERERAD
Flera branschföreträdare som Dental24 har pratat med, pekar på att osäkerheten är den största hotet. Till och med under arbetet med denna artikel har det skett helomvändningar och oförutsägbara utspel. Denna artikel publicerades 9 april. Senare samma kväll meddelade Trump att han pausar alla tullar, utom de mot Kina. Ingen kan med säkerhet säga hur tullarna kommer att påverka, hur länge handelskonflikten kommer att pågå, eller vilka konsekvenser den kommer att få.
Mats Holme
– Det är svårt att bedöma hur den situationen med kraftigt höjda importtullar i USA kommer att påverka den svenska marknaden för dentala material, både på kort och lång sikt. Om de höjda tullarna skulle leda till ett globalt handelskrig får det negativ inverkan för alla parter, säger Mats Holme, ordförande i Föreningen Svensk Dentalhandel.
Situationen kompliceras av den globala strukturen i dagens handel. Teknik inom tandvården – exempelvis scanners och 3D-skrivare – är resultatet av globala leveranskedjor. En typisk 3D-skrivare kan ha en ljuskälla från USA, en processor från Taiwan och en kalibreringsskärm från Sydkorea. Monteringen kan äga rum i Kina. Resin-materialet kanske görs i Schweiz.
I Sverige är det än så länge ganska tyst i debatten. I USA är tonläget högre. Flera branschorganisationer i USA har tagit ställning emot tarifferna. The National Association of Dental Laboratories (NADL), Dental Trade Alliance (DTA) och American Dental Association (ADA) gick samman i ett uttalande där de fastslår att ”En stor del av det råmaterial och den utrustning som används inom tandvården och på marknaden för dentallaboratorier tillverkas utanför USA, vilket gör universella tullar kontraproduktiva för industrin.”
Den amerikanska publikationen Becker’s Dental intervjuade en tandläkare från San Francisco, som målade upp ett dystert scenario:
”Det kommer att påverka priserna negativt och öka kostnaderna för alla medicinska och dentala förnödenheter när handelskriget sprider sig. Så många av våra produkter är beroende av uppladdningsbara batterier och de element som behövs för att tillverka dem. Datorer tillverkas och monteras i Kina. Många dentala material tillverkas i Europa och Japan, och tandvårdsartiklar och utrustning tillverkas i Kina, vilket kommer att påverka priserna negativt. Elektronik, som datorer, härdningslampor, lasrar och sensorer kommer att påverkas av bristen på sällsynta metaller som är nödvändiga för elektronik och batterier, särskilt de som tillverkas i Kina.”
Tandläkaren pekade vidare på högre personalkostnader när priserna går upp. Det leder till krav på löneförhöjningar. Tandläkarna tar ut det i högre priser. När tandvården blir dyrare påverkar det om patienterna kommer in och följer upp behandlingen. Alltihop leder till en nedåtgående spiral av recession.
Andra tandläkare som intervjuas är inte fullt lika negativa. De tror på ”workarounds” samt att priserna och utbudet stabiliseras med tiden. I Sverige säger Max Svenburg, General Manager på EMS Nordic AB, att man inte ska drabbas av panik i onödan. Det blir konsekvenser av tullarna, men hur går inte att förutspå. Det är mycket psykologi.
Max Svenburg
– Det finns faktiskt andra faktorer i en tandläkarpraktik som är viktigare ur ett lönsamhetsperspektiv än materialinköp. Material är ju en ganska liten del av den totala kostnaden i praktiken. Många lägger väldigt mycket vikt vid material idag, istället för att lägga vikt vid att arbeta med effektivitet och personalens välmående, som har mycket större påverkan på verksamheten.
Den tyska publikationen Dental Tribune skriver att Trumps tariffer kommer att skaka om marknaden för medicinteknisk utrustning och störa försörjningskedjorna inom tandvården. De pekar på att flera stora företag inom tandvårdsindustrin hade ett bra år 2024. Nu kastas marknaden in i osäkerhet.
Många internationella företag inom tandvård försöker naturligt nog tona ned problemet. Amerikanska företaget Aligns VD John F. Morici citeras säga att ”en tull på 25% på leveranser till USA från Mexiko skulle vara ekonomiskt mer lönsam än produktion vid den polska fabriken.” Han tillägger att situationen är osäker och att han, liksom alla andra, bevakar händelseförloppet noggrant.
Dental24 Analys:
- Osäkerhet är det enda alla är säkra på just nu. Handelskriget kan både trappas upp och trappas ned.
- Vissa produkter är undantagna USA:s tariffer, bland annat halvledare och läkemedel
- Varor som var på väg till USA när tullarna infördes slipper tariffer. 27 maj träder tariffer i kraft på alla aktuella varor.
- Om amerikanska varor blir dyrare inom EU, öppnar det upp för billigare asiatiska fabrikat. Det är en utveckling vi sett inom flera andra tekniska områden.
- Många stora företag har tillverkning på flera kontinenter. De är vana vid handelshinder och kan till viss mån ställa om sina flöden. Mindre svenska företag med direktexport till USA drabbas hårdare.
- Både USA och EU har kringgåendeförbud på varor. I de fall man anser att produktionen flyttas enbart i syfte att undgå tariffer kan varor drabbas av avgifter.
Källa: DN, ChatGTP samt medarbetare inom tandvårdsindustrin.